Rusya - Ukrayna arasındaki gerilim tırmanarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması sonrasında piyasalar sert geri çekilmiş, Dolar / TL 14,50 seviyesi ile son zamanların en yüksek seviyesine çıkmış, güvenli limanlara geçişler artarak devam etmişti.
Rusya'ya yapılan yaptırımların geçen hafta beklentilerden daha ılıman olması ve SWIFT yaptırımının getirilmemesi ile birlikte, bankacılık sisteminde aksaklık olmayacağı algısı sonrasında Dolar / TL geri çekilmiş, piyasalar Perşembe günkü kayıplarını kısmi de olsa Cuma günü geri almıştı, petrol ve emtia fiyatları geri çekilmişti. Cuma akşamı Ukrayna ile Rusya'nın müzakere için masaya oturacağı haberleri bir nebze de olsa piyasaları rahatlatmıştı.
Hafta sonu haber akışları ise dahada karmaşıktı. Ukrayna'nın Rusya kaynaklı olarak müzakereden vazgeçtiğini açıklaması, Rusya'nın Ukrayna'nın her bölgesine saldırı düzenlediği haberleri, ülkeler tarafından Rusya'ya yaptırımların ağırlaştırılıp yeni yaptırımlarda Rusya'nın bazı bankalarına SWIFT kısıtlamaları getirilmesi, Putin ile Lavrov'un yaptırım listelerine alınması gibi pek çok endişe verişi haber akışı gündeme bomba gibi düşmüştü. Ukrayna - Rusya müzakerelerinde Ukrayna lideri İstanbul'da görüşmek istediğini belirtmiş, Bakü ya da Budapeşte'de müzakerelerin olabileceği dile getirilmişti. Ancak Rusya kanadı sadece Belarus'ta görüşmek istediğini, Belarus dışında müzakerelere katılmayacağını açıklamıştı.
Jeopolitik risklerin artmasıyla Dolar / TL tarafı sabah saatlerinde 14,00'ın üstünü tekrar test etti. Ancak Rusya kanadından gelen açıklamalara ek olarak ülkelerin Rusya'nın bu tutumundan rahatsız olduklarını dile getirmeleri ile Dolar/TL geri çekildi.
Rus Rublesinin dolara karşı yaklaşık %40 değer kaybetmesinin ardından, Rusya Merkez Bankası tarafından sabah saatlerinde %9,50 olan politika faizini 1050 baz puan artırarak %20 seviyesine çıkartıldı. Rusya borsası bugün kapalı olacak. Rusya Merkez Bankasının saat 16:00'da açıklama yapması bekleniyor. Öte yandan Belaru Merkez Bankası da politika faizini 275 baz puan artırdı.
AB ülkeleri Rusya'nun tutumuna karşı çıktı akıllardaki sorulardan biri de AB ülkelerinin Rusya'ya doğalgazda fazlasıyla bağımlı olmaları. (Almanya %49, İtalya %46, Polonya %40, Fransa %29, Finlandiya %94). Enerji fiyatlamalarındaki yükseliş ise ülkeler için sorun olan enflasyonu daha da yukarıya tetikleyebilir. Avrupa doğalgaz fiyatları Rusya - Ukrayna gerginliği ile %30'un üstünde artmış durumda.
Ons altın ve brent petrol fiyatlamaları ise Cuma günkü sert geri çekilişin ardından tekrar zirve seviyelerine kadar yükseldi.
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı