ABD Hazine tahvilleri, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna ile devam eden gerilimlerin ardından güvenli limanların ön plana çıkmasıyla birlikte vadeli işlemlerde görülen yüksek hacimlerin öncülüğünde güçlü bir şekilde yükseldi. Hem UST 2Y hem de çok izlenen 10Y getirileri düşerek sırasıyla %1.36 ve %1.75'e düştü. 2 yıllık getirideki düşüş, enflasyona neden olan emtia fiyatlarındaki artışa rağmen Fed'in finansal koşulları sıkılaştımasının kısıtlanabileceğini gösteriyor. Bu yaptırımların etkisine ilişkin endişelerin likiditeyi etkilemesi bekleniyor. Dikkatler Fed Başkanı Powell'ın ekonomi/para politikasına ilişkin kongre raporuna çevrilecektir. Cuma açıklanacak olan istihdam raporu da Fed toplantısı öncesi birkaç önemli duyurudan biri.

Fed faiz oranlarını, ekonomide ciddi bir çöküş etkisi olmadığı sürece artıracaktır. Ancak Mart ayında 50 bazlık bir artış olasılığı sıfırlanmıştır. Yıl genelinde artış beklentisi de 4'e geriledi. Fed, yaşananlar neticesinde bilançosunu küçültme konusunda da tereddütlü kalacaktır.

Petrol fiyatlarındaki artış, harcanabilir gelirin düşmesi anlamına gelir. Ve tüm emtialarda benzer şekilde artış etkisi enflasyonu katmanlandıracaktır. Fed'e benzer şekilde, ECB'nin faiz artırımı da artık sorgulanabilir. Alman bonolarındaki hareket son 10 yılın en serti ve getiriler tekrar negatife dönmüş durumda.

Rusya’ya uygulanan SWIFT ve Merkez bankası yaptırımlarından sonra, mevcut varlık pozisyonuna baktığımızda, 630 milyar dolarlık rezervin yaklaşık 370 milyar dolarının Batı hesaplarında bulunduğu ve yaptırımlar sonrasında bu USD, EUR, JPY, GBP cinsi hesapların bloke olduğu görülmektedir. Bu da bir krizde rubleyi savunmak amaçlı bu rezervlerin kullanılamaması ve Rusya’nın altınlarını satmak zorunda kalabileceği anlamına gelir. Çin’in uzun vadedeki Rusya tavrı ve elindeki ABD Hazine tahvil stoğuna ilişkin planı önemli. Rusya'nın JPM tahvil endekslerinden çıkarılacağına dair söylentiler de piyasada dolaşıyor. Rusya CDS'si 1653'te ve bu seviyenin gösterdiği iflas riski %68,20'dir. Öte yandan, Ruble tahvillerine yönelik adım atıldı ve Rus MB, yabancı yatırımcılara kupon ödemesi yapılmayacağını açıkladı. Savaşın seyri ve bir temerrüt çok daha fazla zarar verecektir. Ruble'yi istikrara kavuşturmak için daha önce açıklanan önlemler (ithalatçıların gelirlerini %80 Ruble'de tutması, yurtdışına para transferi için 10K USD limiti, faiz artışı vb.) sonucunda RUB 110 civarında seyretmeye devam ediyor.

Lira, gelişen ülke para birimleri içinde en çok değer kaybeden para birimi oldu. Offshore piyasasında lira sıkışması devam ediyor. Perşembe günü Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak ve beklentimiz yıllık enflasyonun %52,4 seviyesine yükselmesi yönünde. Avrupa’daki savaşın ekonomileri tehdit ettiği ve küresel enerji ile gıda enflasyonunu yukarı çekeceği bir ortamda enflasyon konsepti çok daha zorlayıcı olacaktır. Şu anda hükümetin enflasyonu düzenlemek amaçlı hareketlerinin sadece bir miktar dengeleme yarattığını, ancak genel enflasyon gidişatını değiştirmediğini görüyoruz. Liranın durumu, enerji maliyetleri gibi etkenler yılsonu enflasyon projeksiyonlarına dair yukarı yönlü risk içeriyor.

Türkiye Hazinesi Mart-Mayıs iç borçlanma planını internet sitesinde yayınladı. Mart ayı iç borçlanma planı değişmedi ve 33,5 milyar lira oldu. Nisan ayı iç borçlanma planı değişmedi ve 27 milyar lira oldu. Hazine, Mayıs ayında ise 59 milyar liralık iç borçlanma planlıyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı