Tünelin ucunda görünen ışık yeşil değilmiş 

Rusya ve Ukrayna’nın kameralar karşısında uzlaşmacı mesajları aynı masaya oturana kadarmış. Rusya’nın işgali sonrasında; Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez Türkiye’de, Türkiye’nin arabuluculuğunda bir araya geldi, görüşme 1.5 saat sürdü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalar, bir uzlaşma olmadığını, ortak bir nokta bulunmasının da yakın zamanda gerçekleşmeyeceği şeklindeydi. Ukrayna Dışişleri Bakanı kendisinin çözüm umuduyla geldiğini ama Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un aynı söylemi devam ettirerek sadece dinlemekle yetindiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamalarında Ukrayna’ya yönelik suçlamalarda bulunurken, hedefinde daha çok Avrupa ve müttefikler vardı. Dünkü uzlaşı için yakılan yeşil ışık, tünelin ucunda görünen ışık değilmiş. Rusya Ukrayna’da işgal ederken, ekonomik yaptırımlar karşısında ekonomik çöküşü engellemeye çalışıyor. Rusya döviz mevduat sahiplerinin 10 bin dolar üzerinde nakit çıkışlarını engellenmişti, şirketlerin ise sadece 5 bin dolar çekebileceği ve yurt dışı seyahatler için kullanabileceği açıklandı. Sermaye kontrolleri, ekonomik yaptırımların gücünü, Rusya’da finans sistemini nasıl etkilediğini gösteriyor.

Dolar/TL 15’i test edebilir. Euro ve dolardan oluşan döviz sepeti, Türk lirası karşısında son iki günde %4 değer kazandı. Türk lirasında yıl başından bu yana yaşanan yatay seyir Kur Korumalı Mevduat ile TL’ye geçişleri artırmıştı. TL’de değer kaybının hızlanması, yerlilerin TL’ye geçişlerini duraksatabilir. Türk lirasında zayıflama bir trend haline dönüşmüştür, 14.64 kırılmadığı sürece bu trend kademeli olarak kuru yukarı itecektir. Bugünkü direnç seviyelerimiz  14.98 ve 15.13’tür.Rusya işgali 396 milyon $ hisse satışı getirdi. Geride bıraktığımız son iki haftada yurt dışı yerleşikler Borsa İstanbul’da 396 milyon $ net satıcı oldular. Bu hafta yabancı takas oranının 0.98 puan gerilemesi, bu hafta da oldukça yüksek bir yabancı çıkışı olduğuna işaret ediyor. Yabancıların DIBS satışları ise son üç haftada 737 milyon $ oldu. Yurt dışı risklerin, emtia fiyatlarında rekorların ve yurt içi enflasyonist gelişmelerin yabancı yatırımcıyı kaçırdığını ama yerli yatırımcının borsaya ilgisini etkilemediğini görüyoruz. Yabancı payının azalması yurt dışı olumsuz gelişmelere karşı Borsa İstanbul’un daha az refleks göstermesini sağlıyor. Taze para girişi şu anda sadece yabancı satışlarının dengelenmesini sağlıyor, açığa satışta uptick kuralı devam ettiği sürece bu denge 2000-2060 aralığında oluşabilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı. MACD’nin pozitif bölgeye, RSI’nın alım bölgesine geçmesi düşen trendden çıkıldığını teyit ediyor. Kısa vadeli düşen trend sonrasında alımların sınırlı kalması ise trendin yatayda kalacağına işaret ediyor. 2220’den yükselen 50 günlük ortalamanın yükselen kanal desteği gibi çalışmasını, 2267’nin ise ara direnç olmasını bekliyoruz. 2300 üzerinde zorlanma dün olduğu gibi 2267 ve 2220 desteklerine geri çekilme getirebilir. Gün içi destek seviyelerimiz 2267 ve 2220, direnç seviyelerimiz 2350 ve  2412’dir.Nisan vadeli Dolar/TL. 15.32 direncinin kırılması ile volatilite ile birlikte yükseliş hız kazandı. Dünkü hızlı yükseliş sonrasında ortalamalar 15.32’ye yükseldi ve 15.74 üzerinde bir tepe olasılığı güçlendi. 15.74 üzerinde kısa vadede yeni zirve oluşumu 16 ya da 16.20’de olabilir.

 

Kaynak: Ünlü&CO

Hibya Haber Ajansı