Basında çıkan haberlere göre, Libya makamları, 2011 ayaklanması sırasında görevden alınan ve öldürülen eski lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi Kaddafi'yi serbest bıraktı.

Reuters haber ajansı Pazar günü Reuters'e verdiği demeçte, 47 yaşındaki resmi bir kaynağın hemen İstanbul'a giden bir uçakla yola çıktığını söyledi.
2011 ayaklanması sırasında, Saadi Kaddafi Nijer'e kaçtı, ancak 2014'te Libya'ya iade edildi ve o zamandan beri Trablus'ta hapsedildi.

Eski profesyonel futbolcu, 2011'de protestoculara karşı suç işlemekle ve 2005'te Libyalı teknik direktör Beşir el-Rayani'yi öldürmekle suçlandı.

Nisan 2018'de el-Rayani cinayetinden beraat etti.

Savcılıktan bir kaynak AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Birkaç ay önce Başsavcı, gerekli tüm koşullar yerine getirilir getirilmez Saadi Kaddafi aleyhindeki kararın infazını talep etti."

Kaynak, ülkede kalmakta veya ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu da sözlerine ekledi.

Libya, ayaklanmadan bu yana geçen 10 yılda kaos, bölünme ve şiddet yaşadı. Muammer Kaddafi'nin yanı sıra üç oğlu da öldürüldü.

2020'de ateşkes, hizip çatışmalarını sona erdirdi ve Mart ayında barış görüşmelerinin ve geçiş hükümetinin kurulmasının önünü açtı. Seçimler Aralık ayı için planlanıyor.

Resmi bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, Saadi Kaddafi'nin serbest bırakılmasının üst düzey aşiret liderleri ve Başbakan Abdul Hamid Dbeibeh'in katıldığı müzakerelerden kaynaklandığını söyledi.

Bir başka kaynak ajansa eski İçişleri Bakanı Fathi Bashagha'nın da görüşmelere katıldığını söyledi.


Temmuz ayında New York Times, yıllardır Zintan kasabasında tutulan Saadi'nin, destekçilerinin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını belirttiği gibi Saadi'nin kardeşi Seyfülislam Kaddafi ile röportaj yaptığını bildirdi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)