Türkiye’de Ocak ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,4 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %7,5 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Aralık ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %8,9 ve aylık %0,3 artması yönündeydi.
Sanayi üretim verileri, bizim de beklentimiz olan %8,9 üzerinde %11,4’lük bir yıllık artışa işaret ediyor. Ara malı ve dayanıklı tüketim malı gibi kalemlerde artış oranları oldukça güçlü olmakla beraber, sanayinin yıla hızlı bir giriş yaptığı Ocak ayında 54,4 seviyesine artış gösteren imalat PMI itibariyle beklenebilecek bir durumdu. 3Ç20’den gelen gevşek kredi koşullarının 4Ç20’ye sirayet eden görüntüsü ve kapanma dönemlerinde de üretim kanallarının açık kalması, sektörel bağlamda sanayinin güçlü tarafta kalmasında etkili oldu.
Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %6,8 artarken, yıllık bazda %15,4 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,1 artış görülürken, yıllık bazda ise %12,1’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,6 daralma görülmüş, yıllık bazda ise daralma %0,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %6,5, ara malı %3,3 ve dayanıksız tüketim malı %0,4 oranında artmıştır. Sermaye malı %2,9 ve enerji ise %1,2 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %20,5, ara malı %16,9, sermaye malı %11,1, dayanıksız tüketim malı %6,3 artmış, enerji %0,3 daralmıştır.
Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg
1Ç21, salgın koşullarından dolayı yılın en yavaş çeyreği olarak öngörülmekte, buna karşılık büyüme görüntüsü ekonomik faaliyetin görece güçlü seyrine bağlı olarak imalat sektörü destekli olarak daha iyi gerçekleşebilir. Ekonomik faaliyette açılma etkisi, yaz aylarında turizm sezonunun artan katkısı, net ihracatın dış talepte iyileşmeyle muhtemel artacak katkısı ve baz etkisi gibi etmenler 2021 yılında %5 civarı bir büyümeyi baz senaryo haline getirmektedir.
Kaynak Tera Yatirim
Hibya Haber Ajansı