Türkiye’de Aralık ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,4 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,6 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Aralık ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %11,5, aylık bazda %1,2 artması yönündeydi.

Kuvvetli bir eğilimde gerçekleştiğini gözlemlediğimiz sanayi üretimi verileri Aralık ayında da genel toparlanma trendine uyumlu bir devamlılık göstermiştir. Bu kapsamda, özellikle yıllık arındırılmış verilerde normalleşme sonrasındaki sıkı toparlanma yılsonuna kadar sürmüştür. Koronavirüs pandemisinden sonra, Mart – Mayıs 2020 döneminde yıllık bazda ardışık gerilemeler yaşayan endeks, pandemi yılında para politikasında gevşeklik ve maliye politikasından gelen teşviklerle sanayinin aldığı destekten güç almış, 2021 yılında da genel durum normalleşme adımlarının sektörel faaliyetleri normalleştirmesi şeklinde devamlılık sağlamıştır. Aylık bazdaki değişimlere baktığımızda da, Aralık ayında beklentimizden üstte olan sanayi üretimi artışı, güçlü büyüme görünümünü onaylamıştır.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %3,4 daralırken, yıllık bazda %1,5 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,9 artış görülürken, yıllık bazda ise %16,2’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,6 artış görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %7,2, dayanıklı tüketim malı %1,5, enerji %0,7 ve ara malı %0,2 oranında artmıştır. Dayanıksız tüketim malı ise %0,2 daralma göstermiştir. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %22, dayanıklı tüketim malı %13,9, ara malı %13,3, dayanıksız tüketim malı %11,6 ve enerji %6,9 artmıştır.

 

Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Sanayi üretimi tarafında dönemsel bazda ise Ocak’ta bir momentum kaybı bekliyoruz. İran’ın gaz arzını durdurması ve buna bağlı olarak sanayide yaşanan elektrik ve gaz kesintileri üretimin baskılanmasına neden olmuştur. Bunun etkisini Ocak verilerinde göreceğimizi hesaba katıyoruz. Tedarik sıkıntıları nedeniyle de hammadde fiyatlarında artış eğilimi devam etmektedir.

Gelen verilerle beraber 2021 yılında çift haneli büyümenin konfirme edildiğini söyleyebiliriz. Bizim 2021 yılına dair büyüme beklentimiz %10,8 seviyesindedir. 2022 yılında ise döviz kurundaki gelişmeler, küresel arz sıkıntısı kaynaklı ekonomik yavaşlama etkisi, Omicron varyantının özellikle ihracat partnerlerimizde yaşatabileceği sıkıntılar gibi unsurları gözeteceğiz. Bu yıl büyümenin %4 bandına doğru normalleşmesini bekleriz.

 

Sanayi üretim ana sektör bazında yıllık değişim oranları (%), 2021 yılı 12. ay… Kaynak: TÜİK

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı