Sevde Altuntaş, Gazi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji'de Mikro ve Nanoteknoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Doktora araştırmasını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde tamamladı.
Doktorasının son yılında TÜBİTAK bursunu kazanarak, doktora tezini Northeastern Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde kemik ve deri mühendisliği üzerine tamamladı. Daha sonra Harvard Tıp Fakültesi Nefroloji Departmanında daha yüksek organoidler okudu.
Sabah gazetesinin haberine göre Türkiye'ye gelecek olan Altuntaş, şu anda Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (SBU) mühendislik öğretim üyesi. SBU Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bulunan laboratuvar, doku mühendisliği, nanobiyomalzemeler, ilaç tarama sistemleri ve organoid sanayi tesisidir.
'Organ dokularını taklit eder'
Türkiye'de bilimle ilgili bir deneyden gururla bahsettiğini söyleyen Altuntaş, bunun organoidler tarafından tasarlanmış küçük küçük yeni bir örnek olduğunu söylüyor.
Altuntaş şunları söyledi:
"Türkiye olarak organoid devrimini henüz başındayken yakalamış olmak mutluluk verici. Organoidleri 2017 yılında Nature Protocols dergisi tarafından yılın tekniği olarak ilan edilmiş üç boyutlu doku benzeri yapılar şeklinde tanımlanabilir. Yani dokuların benzerini üretebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse böbreklerimizdeki temel doku birimlerini nefronlar olarak adlandırıyoruz. Akciğerlerde bu yapılar alveol adını alıyor. Organoidler işte bu yapıları tekrarlamayı hedef edinmiş üç boyutlu doku parçaları.
Aynı şekilde bir tümör dokuyu da bu teknikleri kullanarak tekrarlamanız, yani benzerini taklit ederek laboratuvar ortamında üretmeniz mümkün. Organoidleri kullanabileceğiniz birçok alan mevcut. Örneğin kanserli bir dokunun özelliklerinin anlaşılması için üç boyutlu ortamda bu dokuların çoğaltılması mümkün. Organ nakillerinde kullanımları da mümkün. Nadir hastalıkların sebep olduğu etkilerin anlaşılmasında da kullanılabilirler."