Faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda üç temel mesaj görüyoruz. (i) Merkez Bankası önceki toplantıya göre enflasyon konusunda daha temkinli bir tablo çiziyor. (ii) Enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının “uzun bir müddet” sürdürüleceği söyleniyor. (ii) Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağı vurgulanıyor.
Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki temkinli tutumunu gerçekçi buluyoruz. 2021 yılı enflasyonla mücadele için zor bir dönem olacak. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar gıda fiyatları üzerinde yurtiçi kaynaklı risklerin yüksek olduğunu gösteriyor.
Küresel büyüme ve arz kaynaklı nedenlerle genelde emtia ve özellikle tarım fiyatlarında yükselişin sürmesini bekliyoruz. Pandemi kaynaklı arz kesintileri ve maliyet artışları enflasyonun küresel olarak yükselebileceğine işaret ediyor.
Ülkeye para girişinin başladığı, iç talebin güçlü omaya devam ettiği bir ortamda enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama alışkanlıklarının düzeltilmesi zaman alacak. Bu yüzden sıkı para politikasını “uzun bir müddet” sürdürmek gerekecek. Dolayısıyla, faiz indirimine başlanması Haziran - Temmuz aylarından Ağustos - Eylül aylarına kayabilir.
Mevcut politika faizinin yeterince yüksek olduğuna inandığımız için ilave sıkılaşma beklemiyoruz. Ama Merkez Bankası’nın “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” söylemini önemsiyoruz. Fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma devam eder ve enflasyon beklentileri tahmin ufku içerisindeki hedeflerle uyumlu hale gelmezse ilave sıkılaşmaya gidilebilir.
Merkez Bankası’nın güçlü para politikası söylemini Türk lirasının değer kazanmasını hızlandıracak ve enflasyon beklentilerini şekillendirerek enflasyonun 2021 tahmin hedefine yaklaşmasını sağlayacak önemli bir gelişme olarak görüyoruz.
Uluslararası fiyatlardaki artış ve mevsim normallerine göre kurak geçen hava koşulları nedeniyle uygulanan sıkı para politikasına rağmen 2021 yılı enflasyonla mücadele etmek için zorlu bir yıl olacak. Bu nedenle Merkez Bankası’nın güçlü mesajına rağmen %10,7 düzeyindeki enflasyon tahminimizi koruyoruz. Değişiklik yapmak için 28 Ocak tarihinde yayınlanacak Enflasyon Raporunu beklemeyi tercih ediyoruz.
Kaynak İş Yatırım: Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü, Dağlar Özkan, Ekonomist
Hibya Haber Ajansı