9 Ekim 2019'da Halle kentinde bir sinagoga saldırmaya teşebbüs ettikten sonra iki kişiyi öldürmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Alman Neo-Nazi Stephan Balliet'in tavsiyesi buydu.

27 yaşındaki Balliet, 3D baskılı ateşli silahlardan bahsediyordu. Aynı gönderide, şu anda feshedilen aşırı sağ mesaj panosu Meguca'da Balliet, saldırısını gerçekleştirmeden sadece birkaç dakika önce şunları yazdı: Basit, canlı testi tercih ederim.”

Daha sonra, silah saldırısını yayınlayan oyun platformu Twitch'te bir canlı yayına bağlantı sağladı.

Meguca'ya da yüklenen manifestosunda Balliet, "Mümkün olduğunca çok Beyaz karşıtı öldürmeye çalışmak, Yahudiler tercih ediyor" hedefinin yanı sıra, "doğaçlama silahların uygulanabilirliğini kanıtlamak" istediğini de belirtti.

Balliet'in Halle'de sahip olduğu ateşli silahların arasında, şarjör ve kabza gibi 3D baskılı plastik bileşenlere sahip bir hafif makineli tüfek vardı.

Balliet'in saldırısı, birkaç uzman tarafından 3D baskılı öğelerden bir silah yapan ve kullanan ilk fail olarak tanımlanan aşırı sağ "aşırılıkçılık" vakaları arasında bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Dünyanın bir 3D yazıcıdan yapılan ilk silahı, 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde 25 yaşındaki bir silah hakları aktivisti olan Cody Wilson tarafından yapıldı.

İngiltere merkezli Forensic Equity firmasından balistik ve ateşli silahlar uzmanı Phillip Boyce, 3D baskılı silahların, "standart ve kalite"nin "hemen hemen aynı" kalmasına rağmen, artık çeşitli tasarımlarla birlikte geliştiğini söyledi.

Boyce, artık sadece 3D yazıcıdan üretilebilen tabancalar olmadığını söyledi.

“Tam otomatik bir AR15 tüfeğine veya tam otomatik bir AK47'ye sahip olabilirsiniz. Ve normalde bu tam otomatik silahların namlusu çelik ama geri kalanı plastik” dedi.

3D baskılı silahlar 'daha erişilebilir' hale geliyor
2019'dan bu yana, bir dizi Avrupa ülkesinde ve başka yerlerde kendi 3D baskılı silahlarını indiren ve/veya yapmaya çalışan kişilerin tutuklanma ve mahkumiyet sayısında artış oldu. Uzmanlar, şimdiye kadar çoğunun aşırı sağ bağlantılara sahip olduğunu söylüyor.


Bu yılın nisan ayında İspanyol polisi, Kanarya Adaları'ndaki Santa Cruz de Tenerife'de 3D baskılı silahlar üreten bir atölyeye baskın düzenledi. İki 3D yazıcı, bir replika saldırı tüfeği ve birkaç silah namlusu buldular. Memurlar ayrıca şehir gerilla savaşı ve beyaz üstünlükçü literatür hakkında kılavuzlar bulduklarını söyledi. İşyeri sahibi tutuklandı ve yasadışı silah bulundurmakla suçlandı.
Polis, ertesi ay, İngiltere'nin Keighley kasabasında "sağcı terörizm" soruşturmasının bir parçası olarak iki erkek ve bir kadının tutuklandığını söyledi. Üçü de 3D baskılı bir ateşli silahın bileşenlerine sahip olmakla suçlandı. Şüphelilerden biri, Oklahoma City bombacısı Timothy McVeigh'in bir görüntüsünü yaymakla ilgili ek bir suçlamayla karşı karşıya.

Ve Haziran ayında, Derbyshire'dan 15 yaşındaki İngiliz bir kız, 3D yazıcıdan nasıl ateşli silah yapılacağına dair bir el kitabına sahip olmak da dahil olmak üzere altı terör suçuyla suçlandı.


King's College London'daki Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Rajan Basra, 3D baskılı silahlara artan ilgiyi açıklayarak “Teknoloji daha erişilebilir hale geliyor” dedi.

Ayrıca Basra, Baillet'in Halle'deki saldırısının, planların bulunabileceği internet forumlarına erişim de dahil olmak üzere, "kendi başınıza bir şeyler yapabileceğiniz fikrinin ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu" söyledi.

“Bu materyalin paylaşıldığı çevrimiçi ortamda çok sayıda aşırı sağ topluluk var” diye ekledi.

Forensic Equity'den Boyce, 3D yazıcılardan silah üreten suçlular ve aşırı sağ "aşırılık yanlıları" arasında artan bir eğilim olduğu konusunda hemfikir.

"Bu çok endişe verici çünkü Birleşik Krallık'ta suçluların gerçek silahlar elde etmesi çok zor. Ancak Metropolitan Polisindeki meslektaşlarım bana daha fazla 3D baskılı silah gördüklerini söylediler” dedi Boyce.

Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansı, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, "3D silahların etkisini ve benzersiz güvenlik açıklarını yakından izleyerek, Birleşik Krallık'ta yasadışı ateşli silahların mevcudiyetini bastırmak için ortaklarla yakın bir şekilde çalıştığını" söyledi.
Gelecek için endişe
Ancak neredeyse her şeyin satın alınabildiği bir dünyada, suçlular neden sadece bir silaha para vermek yerine silah yapma zahmetine girsinler?

Basra, her şeyin erişimle ilgili olduğunu söyledi.

"En azından Avrupa'da bir silah satın almak için yasadışı ateşli silahlar pazarına erişmeniz gerekiyor - ve herkesin size bu erişimi sağlayan bağlantıları yok. O zaman alternatif yollar bulmalısın.”

Boyce, bunun üstesinden gelmenin yolunun “ya boş bir ateşli silahı dönüştürmek ya da bir silahı 3D olarak basmak” olduğunu söyledi.

El Cezire