Kırgızistan, iki eski Sovyet ülkesinden yetkililerin gerginliği yatıştırmak amacıyla Cuma günü bir araya gelmeleri nedeniyle Tacikistan ile olan tartışmalı sınırında çıkan ağır çatışmalarda en az 31 kişinin öldüğünü açıkladı.

Çiftin uzun süredir çekişmeli olan sınırı boyunca kara ve su üzerindeki topluluklar arasındaki çatışmalar düzenli olarak yaşanıyor ve sınır muhafızları sık sık bu olaylara karışıyor.


Ancak perşembe günü iki militan arasında patlak veren silahlı saldırı, son yılların en ağır çatışmasıydı ve bunun daha geniş bir çatışmaya dönüşebileceğine dair korkuları artırdı.

Kapalı ve otoriter bir devlet olan Tacikistan, Perşembe günü servisçiler arasında yaşanan çatışmalardan kaynaklanan ölümleri henüz resmi olarak kabul etmedi.

Her iki tarafın liderleri Cuma günü temaslarını sürdüren liderler, toplumların önemli bir nehir altyapısı üzerinde çatışması sonrasında başlayan ihtilafın soğutulabileceği umudunu sundular.

Japarov'un basın servisinden yapılan açıklamada, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov ve Tacik mevkidaşı Emomali Rakhmon'un Cuma günü telefonla görüştüğü ve "Mayıs 2020'de" görüşmeyi kabul ettiği belirtildi.


Bildiride, "Devlet başkanları mevcut durumu yalnızca barışçıl yollarla çözmeyi kabul ettiler." ifadesi yer aldı.

Kırgızistan'ın ulusal güvenlik şefi Kamchybek Tashiyev gazetecilere verdiği demeçte, Tacik mevkidaşı Saimumin Yatimov ile Cuma günü sınırda "tarafsız topraklar" konusunda görüştüğünü söyledi.

Tashiyev, ortak sınırları üzerindeki sorunların "önümüzdeki birkaç gün içinde" çözüleceğine söz verdi.

Tacikistan'dan ender görülen bir açıklamada, Sughd bölge yönetiminin basın servisi, Kırgız-Tacik ortak bir çalışma grubunun "barış ve dostluk umuduyla çaba sarf ettiğini" söyledi.

Kırgızistan'ın güneybatısındaki Batken bölgesindeki yerel makamlar, ateşkese rağmen ortak sınır boyunca çekimlerin "periyodik" olarak devam ettiğini açıkladı.


Kırgız yetkililere göre, 10 binden fazla Kırgız vatandaşı çatışmaların en yoğun yaşandığı Tacikistan sınırındaki iki bölgeden tahliye edildi.


İki yoksul, dağlık ülkenin sınırının üçte birinden fazlası tartışılırken, Perşembe günkü ihtilafın patlak verdiği Tacikistan'ın Vorukh enklavını çevreleyen bölge, toprak iddiaları ve suya erişim konusunda düzenli bir parlama noktası.

Cuma günü, komşu Özbekistan lideri Şavkat Mirziyoyev' in ofisinden yapılan açıklamada, Tacik lider Rakhmon ve Kırgızistan cumhurbaşkanı Japarov ile ihtilafı hafifletme amaçlı ayrı görüşmeler yaptığı bildirildi.

Yakılan özellikler
Kırgızistan Cuma günü Batken bölgesinde hasar gören mülklerin ayrıntılı bir listesini yayınladı ve sınır boyunca çatışmaların boyutunu vurguladı.

Kırgızistan acil durumlar bakanlığından yapılan açıklamaya göre, mülkler arasında bir sınır karakolu, 20'den fazla ev, bir okul, sekiz dükkan ve bir kumarhane de yer aldı.

Batken bölgesindeki yetkililere göre, çatışmaların merkezindeki köylerden tahliye edilen binlerce kişi Batken'in idari merkezinde "özel olarak organize edilmiş noktalara yerleştirildi veya akrabalarını ziyarete gitti".

İki ülkenin askeri birlikleri Perşembe günü karşılıklı ateş etmeye başlamasına karşın, daha sonra çatışmaları yatıştırmak için ortaya çıkan çok sayıda farklı hükümet düzeyindeki görüşmeler sonrasında ateşkes kararı aldı.


Tacikistan'ın ulusal güvenlik komitesi Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, biri ağır olmak üzere iki vatandaşın hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Güvenlik komitesi Kırgız askerlerini Perşembe günü Isfara Nehri üzerinde bulunan Golovnaya su dağıtım noktasında Tacik askerlerine ateş açmakla suçladı.

Belgede, Kırgız ve Tacik sivillerin Çarşamba günü nehir altyapısının hayati parçasıyla ilgili bir anlaşmazlığa karıştığı belirtildi.

Verimli Fergana Vadisi'ni paylaşan üç ülke arasındaki sınır anlaşmazlıkları - Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan - Sovyet döneminde yapılan sınırlardan kaynaklanıyor.

Düğümleme, bükülme sınırları, birkaç topluluğu kendi ülkelerine sınırlı erişime bıraktı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın askeri üslerini koruduğu iki ülkedeki çatışmalardan "derin endişe duyduğunu" ve "arabuluculuk rolü" oynamaya "her zaman hazır" olduğunu söyledi.