Günlük hayatta çokta kullanılmayan ''inkişafi'' sözcüğü ne anlama geliyor?

Doğu Akdeniz ile ilgili konular gündeme gelince, ''inkişaf'' sözcüğü de saklandığı yerden geri çıktı.

İstikşafi kelimesi gündeme ilk olarak 7 Haziran seçimlerinden sonra girdi. Uluslararası görüşmelerde dile getirilen bu sözcüğü ilk olarak başbakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu'dan duyduk. Hükümet kurma görevinin dönemin Davutoğlu'na verilmesinin ardından gündeme İstikşafi kelimesi geldi. O dönem için İnkişafi sözcüğünün siyasetten daha çok konuşulduğunu söylersek abartmış olmayız zira o dönemde bu kelime Google'da 100 bin kez aratıldı.

Arama motorunda en çok arananlar arasına giren İnkişaf sözcüğü uzunca bir süre kullanılmadı. Ta ki Doğu Akdeniz ile ilgili göüşmelerin başlatılması için Yunanistan'a çağrı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ağzına alıncaya kadar.

Her ne kadar Arapça kökenli bir sözcük olduğu düşünülse de, uzmanlar farklı görüş beyab ediyor. Türk Dil Kurumu (TDK), “ istikşaf" sözünün Arapça “keşf"ten türediğini, TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve “keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içerdiğini belirtiyor.

 

İNKİŞAF NEDİR?

Türk Dil Kurumu'ndaki sözlük anlamı, ''gelişim, gelişme, terakki'' olarak belirtilen inkişafi-inkişaf kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan sözcüklerden birisidir.
İnkişaf, Arapça dilinden Türkçe'ye geçmiştir.
TDK'ye göre inkişaf kelimesi anlamı şu şekildedir:

Gelişme, gelişim, Meydana çıkma, aşikâr olma, açınım gibi.

Haber: Sivil Düşünce Haber Platformu