NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'daki olağanüstü Ukrayna zirvesinin ardından açıklamalarda bulundu. Stoltenberg konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Nükleer santrale dikkatsiz bir saldırı gerçekleşti. Daha kötü saldırılar olacak daha kötüsünü göreceğiz. Rusya'nın en yüksek bedel ödemesini istiyorum. Rusya şuan bu bedeli ödüyor. Bu Başkan Putin'in savaşı kendisi seçti kendisi planladı.  Putin'in bu savaşı derhal  durdamasını istiyoruz.

Hem karada hem denizde  hem de  havadan müttefiklerimiz binlerce destek gönderdi. Yüzün üzerinde gemimizde burada yer alacak. Putin şarta bağlanmadan güçlerini Ukrayna'dan çekmeli. NATO mukabele gücünü hazırlıyoruz. nüÖmüzdeki yıllar boyuncada bu çatışmaların çıkabileceğini ön görüyoruz. Çok fazla şey tehdit altında. Uzun süreli olarak Rusya'yla olan ilişkilerimiz değişti. Buradaki çatışmanın azalması için uğraşıyoruz.  Başkan putin bizi bölemedi NATO şimdi hiç olmadığı kadar kararlı ve güçlü.

NATO müttefikleri nasıl Ukrayna için fazla destek sağlayabilirler.?

NATO destek sağladı zaten. Yapacağımız şeylerin ölçeğini genişleteceğiz. Hem savunma hem de güvenlik konusunda desteğimizi artıracağız. NATO müttefikleri Ukrayna'ya destek sağlamaya devam ediyor. Şu anda bir çok yönden ve alandan Ukrayna'ya destek sağlanıyor. Bu dikkatsiz davranış savaşın ne kadar tehlikeli olduğunun altını çizmiyor mu sizce.? Başkan Putin'in bu savaşı sonlandırması gerektiğini daha gözler önüne seriyor.  Başkan Putin aslında Ukrayna'nın askeri gücünü hafife aldı. Rusya'nın ilerleyişini yavaşlatmış durumda. Bunun altında yatan neden Ukrayna askerlerinin ve Zelenski'nin başarısı.

Biz hem askeri hem teçhizat sağladık. Askeri eğittik.  NATO mütffeiklerinin sağladığı eğitimle Ukrayna ordusu daha donanımlı hale geldi. Bizde bu yüzden Ukrayna askerlerinin Rusya'yı püskürttüğünü görüyoruz. Bu savaş daha fazla yıkıma neden olmamalı. 

Bu savaşın Rusya'ya çok fazla maliyeti oluyor. Rusya'nın burada yapması gerek şey çözüm bulması için masaya oturmas. İnsani koridor yapıp oradaki sivilleri çıkarabiliriz. NATO uçaklarının Ukrayna'da yer almasını istemiyoruz.  

Neden ukraynaya talep edilen silahlar gönderilmedi.?

Biz kaç ay boyunca uyardık. Bu artışı gördüğümüzde Rusya'nın bir şekilde diplomatik bir sürece dahil etmek istedik fakat Rusya askeri bir gücünü seçti. Avrupa'daki bağımsız bir devleti yok etmeye çalıştığını görüyoruz."

Hibya Haber Ajansı