Arabulucular, Sudan ordusunun geçen ayki askeri darbeden sonra devrik Başbakan Abdalla Hamdok'u eski durumuna getirme ve hapisteki sivil liderleri serbest bırakma planlarını duyurdular.

Ümmet Partisi lideri Fadlallah Burma Nasir Pazar günü gazetecilere anlaşmayı doğruladı. Bir grup Sudanlı arabulucu da anlaşmayla ilgili açıklama yaptı. Nasır, "General Burhan, Abdalla Hamdok, siyasi güçler ve sivil toplum kuruluşları arasında Hamdok'un göreve dönmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması için siyasi bir anlaşmaya varıldı" dedi. .

Nasır, Hamdok'un bağımsız bir teknokratlar kabinesi oluşturacağını ve tüm siyasi tutukluların askeri ve siyasi partiler arasında yapılacak bir anlaşmayla serbest bırakılacağını söyledi.


Nasir, Cumartesi günü geç saatlerde arabulucuların anlaşmaya vardığı bir toplantıya katıldığını da sözlerine ekledi.

Görüşmeler hakkında bilgisi olan bir kaynak, Egemen Konseyin anlaşmayı açıklamadan önce Pazar günü bir toplantı yapacağını söyledi.

Anlaşma, General Abdel Fattah al-Burhan'ın askeri darbeyle Sudan'ın sivil yönetime geçişini raydan çıkarmasından bu yana üç haftadan fazla bir süre önce geldi.

25 Ekim'de el-Burhan olağanüstü hal ilan etti, geçici hükümeti feshetti ve sivil liderliği tutukladı - bu da yaygın uluslararası kınamalara yol açtı ve insanları sokaklara çıkmaya teşvik etti.

Ordu yönetimi ele geçirdiğinde Hamdok ev hapsine alındı.

Devralma, 2019'da eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in devrilmesine yardımcı olan askeri ve sivil gruplar arasındaki geçiş ortaklığını sona erdirdi.

Arabulucular tarafından yapılan açıklamada, siyasi gruplar, eski isyancı gruplar ve askeri figürler arasında yapılan anlaşmanın ardından anlaşmaya varıldığı belirtildi.


Açıklamada, "Anlaşma, şartlarının imzalanmasının ve beraberindeki siyasi deklarasyonun ardından bugün resmen ilan edilecek" denildi.

Hareket, darbe karşıtı eylemcilerin Pazar günü kitlesel protesto çağrısı yapmasından saatler sonra geldi.

Çarşamba günü 16 ölümle en kanlı gün oldu. Sağlık yetkilileri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, askeri müdahaleden bu yana öldürülen insan sayısının en az 40'a yükseldiğini söyledi. Sudanlı yetkililer cinayetlerle ilgili soruşturma başlatılacağını söyledi.

Polis ve askerler kalabalığı dağıtmak için canlı mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığından mitingler genellikle şiddete dönüştü. Yetkililer herhangi bir canlı mühimmat kullanmayı reddetti ve kalabalığı bastırmak için "asgari güç" kullandıklarında ısrar etti.

El Beşir'i deviren ayaklanmaya öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, orduyla herhangi bir anlaşmaya itiraz etti.

Grup Pazar günü yaptığı açıklamada, darbenin faillerinin adalete teslim edilmesi konusunda ısrar ederek orduyla her türlü yeni siyasi ortaklığa karşı olduğunu yineledi.

Bu kaba cuntayla herhangi bir anlaşma yapmakla ilgilenmiyoruz ve onu devirmek için tüm barışçıl ve yaratıcı yöntemleri kullanıyoruz” dedi.

Dış Basın