Garantör ülke görüşmeleri ikili ve üçlü teknik görüşmelerle başladı. Suriye konulu 16. Astana Görüşmeleri'ndeki Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlık ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Haji, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan ve askeri muhalefete Ahmet Tuma başkanlık ediyor.

Irak, Ürdün ve Lübnan, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile yapılan görüşmelere gözlemci olarak katılıyor.

Suriye'deki mevcut durum, insani yardımların ulaştırılması, Cenevre'deki Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışmalarının yeniden başlatılması, mahkumların takası, rehinelerin serbest bırakılması ve kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler ana başlık olacak. konu. konu. iki günlük toplantılarda gündem maddeleri.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, görüşmelerde gündemin yoğun olacağını söyledi.

Suriye'deki taraflar arasında yapıcı bir diyalog kurulması için girişimlerde bulunacaklarını belirten Lavrentyev, "Suriye'deki siyasi süreci detaylı olarak görüşeceğiz. Özellikle Cenevre'deki tereddütlü Suriye Anayasa Komitesi'ni BM Suriye Özel Elçisi ile görüşeceğiz. Geir Pedersen. Komitenin 6. Komitesi." "Başarılı bir koleksiyon için gerekli koşullar vardır.

16. Astana görüşmeleri sırasında uluslararası topluma Suriye üzerindeki siyasi baskıya son verilmesi için açık çağrıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Lavrentyev, "Artık Suriye'deki durumu istikrara kavuşturmak ve ekonomik kalkınma faaliyetlerine odaklanmak istiyoruz." dedi. dedim. Dedim.

Ayrıca garantör ülkelerin delegasyonları, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç temsilcileri arasında zorla gözaltına alma konusunda bir çalışma grubu toplantısı yapılacak.

Astana Suriye Görüşmeleri, Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde 2017 yılında başlatılmıştı.