İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), saldırılarda kalenin güneyindeki Jabal al-Zawiya bölgesinin çeşitli yerlerinde 16 kişinin de yaralandığını söyledi.
İblin köyünde aynı aileden beş kişiyi, Balyun köyünde iki çocuğu ve Balshun köyünde bir çocuğu daha öldürdüğü belirtildi.

Beyaz Baretliler olarak da bilinen ve Suriye'nin isyancıların elindeki bölgelerinde faaliyet gösteren gönüllü bir arama ve kurtarma grubu olan Suriye Sivil Savunma, ölümleri doğruladı.

Grup, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Bu sabah #İdlib kırsalında Rusya ve rejim güçleri tarafından işlenen, 8 sivilin … öldürüldüğü korkunç bir katliam" dedi ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Iblin'de bir AFP haber ajansı fotoğrafçısı, ailenin cesetlerinin yünlü ve pamuklu battaniyelere sarılmış bir sağlık dispanserine ulaştığını gördü.


Hemşireler ve diğer kişiler, cesetleri gömmek için hazırladıklarını, genç bir çocuğun kanlı cesedini gazlı bezle kundaklamadan önce temizlediklerini söyledi.

Cumartesi günkü ölü sayısı, isyancıların hakimiyetindeki kaleyi bir hükümet saldırısından korumak için geçen yıl Mart ayında uluslararası ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana en yükseklerden biri.

İdlib yerleşim bölgesinin çoğu, Suriye'nin eski El Kaide örgütünün eski üyelerini içeren silahlı bir grup olan Heyet Tahrir el-Şam tarafından kontrol ediliyor.

Ancak hükümet müttefiki Rusya ve muhalefet destekçisi Türkiye'nin aracılık ettiği ateşkes ihlalleri, hükümet güçleri isyancı yerleşim bölgesi üzerindeki baskıyı sürdürürken sık görülüyor.


SOHR'ye göre, geçtiğimiz haftalarda Rus savaş uçakları güney İdlib bölgesini hükümet güçlerinin topçu atışlarıyla birlikte vurdu.

 

Suriyeli yardım kuruluşu Banafsaj'dan Wassim Bakir, sınır ötesi yardım engellenirse bunun "insani bir felaket" olacağını söyledi.

İsyancıların elindeki İdlib eyaleti şu anda şiddetli bir koronavirüs pandemisi ile karşı karşıyayken, sağlık tesislerinin çoğu harap durumda. Bölge, çoğu ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık üç milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Suriye'deki savaş, barışçıl gösterilerin acımasızca bastırılmasıyla 2011'de başladığından bu yana yaklaşık 500.000 insanı öldürdü.

 

(Dış Basın)