Milli Eğitim Bakanlığı'nın konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Milli Eğitim Bakanlığı, geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin ülkemizde mesleki eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik entegrasyonuna yönelik yürütülen projeleri değerlendirdi. Suriyeli sığınmacıların iş piyasasına katılımlarını kolaylaştıracak mesleki eğitime erişimlerini artırma adımları tartışıldı toplantıda. Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin sosyal ve ekonomik entegrasyonuna yönelik mesleki eğitim yoluyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir dizi proje yürütülmektedir. Bu projelerde son durum ve Suriyeli mültecilerin entegrasyonu için atılacak yeni adımlar bir toplantıyla değerlendirildi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu ve bölüm başkanları, Orta Öğretim Genel Müdürü Cengiz Mete ve Hatay, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin, Bursa Milli Eğitim Müdürleri, Adana ve Kilis. SEUP ve IMEP projeleri kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum konusundaki iyileştirmelerin değerlendirildiği toplantıda, Suriyeli mültecilerin ülkeye geçişi kolaylaştıran mesleki eğitim merkezlerine erişimlerinin artırılmasına yönelik atılacak adımlar atılacak. alındı. İşgücü piyasası ve uyumun güçlendirilmesi tartışıldı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Türkiye'nin dünyada en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Okul çağındaki Suriyeli çocukların eğitime erişiminde önemli ilerleme sağlandı. Bakanlığımız her kademede okullaşma oranlarını artırmak için birçok projeyi başarıyla uygulamaktadır. Ülkemizde çoğu Avrupa ülkesinden daha fazla Suriyeli öğrenci eğitim görmektedir. Özellikle son üç yılda mesleki ve teknik eğitimle sosyal ve ekonomik uyuma büyük önem verdik ve birçok uluslararası proje yürütüyoruz. Yaptığımız toplantıda bu projelerde gelinen noktayı arkadaşlarımızla birlikte değerlendirdik. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürümüz Konya deneyiminden de bu konuda önemli atılımlar yapan bir haber aldık. "
Geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin işgücü piyasasına entegrasyonu için mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu imkanlara dikkat çeken Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi geleneksel çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerinin verildiği mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler haftada bir gün okulda, diğer günler işyerlerinde beceri eğitimi almaktadır. Mesleki eğitim merkezi ayrıca dört yıllık eğitim için asgari ücretin üçte biri ile öğrencilere destek sağlamaktadır. Ayrıca mesleki eğitim merkezlerinden yararlanabilmek için ortaokul mezunu olmak yeterlidir ve yaş sınırı yoktur.
Bu nedenle mesleki eğitim merkezleri, eğitim çağı nüfusu dışındaki Suriyelilerin işgücü piyasasına girmeleri için çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Halihazırda bu merkezlerde okuyan yaklaşık 150.000 öğrencinin 3.000'i veya yaklaşık% 2'si Suriyelidir. 2021'de hedefimiz bu oranı yüzde 10'a çıkarmak. "