Afganistan'ın uzak kuzeyinde, Kunduz şehrine yaklaşık 50 km (30 mil) uzaklıkta bulunan Shir Khan Bandar'ın ele geçirilmesi, ABD'nin birliklerinin geri çekilmesinin son aşamalarına başladığı 1 Mayıs'ta operasyonlarını hızlandırmasından bu yana Taliban için en önemli kazanım. .
Kunduz il meclisi üyesi Haliddin Hakmi, "Maalesef bu sabah ve bir saatlik savaşın ardından Taliban, Shir Khan limanını ve kasabasını ve Tacikistan ile olan tüm sınır kontrol noktalarını ele geçirdi" dedi.

Bir ordu subayı söyledi: “Bütün kontrol noktalarını terk etmek zorunda kaldık… ve askerlerimizden bazıları sınırı geçerek Tacikistan'a girdi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla, "Sabaha onlar (Taliban savaşçıları) her yerdeydiler, yüzlercesi" dedi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, savaşçıların Pyanj Nehri üzerindeki sınır kapısını ele geçirdiğini doğruladı.


AFP'ye verdiği demeçte, "Mücahidlerimiz Şir Khan Bandar'ın ve Kunduz'daki Tacikistan ile olan tüm sınır geçişlerinin tam kontrolü altında" dedi.

Video oynatmak
BM uyarısı
Saldırı, BM'nin Afganistan özel elçisinin, Taliban savaşçılarının Mayıs ayından bu yana ülkedeki 370 bölgeden 50'sinden fazlasını ele geçirdiği ve artan çatışmanın "yakın ve uzak diğer birçok ülke için artan güvensizlik anlamına geldiği" konusunda uyardığı sırada geldi.

BM Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, "Alınan bu bölgeler eyalet başkentlerini çevreliyor, bu da Taliban'ın yabancı güçler tamamen geri çekildikten sonra bu başkentleri almaya çalışmak üzere konumlandığını gösteriyor" dedi.

Yetkililer, son günlerde kuzeydeki Faryab, Balkh ve Kunduz illerindeki üç eyalet başkentinin eteklerinde Taliban ve Afgan hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını söyledi.

Taliban kazanımları ve kalan 2.500-3.500 ABD askerinin ve 7.000 NATO kuvvetinin istikrarlı bir şekilde geri çekilmesi, Afganistan'ın uzun süredir devam eden çatışmasına müzakere edilmiş bir son bulma çabalarına aciliyet kazandırdı.


Hükümet ile Taliban arasında Katar'da gerçekleştirilen görüşmelerde henüz bir ilerleme kaydedilmedi.
Taliban liderleri müzakereye hazır olduklarını söylerken, görüşmelere aşina olan gözlemciler, hareketin müzakere pozisyonunu güçlendirmek için askeri kazanımları güvence altına almaya daha fazla odaklanmış göründüğünü söylüyor.
Al James Bays, "Barış müzakerelerine yeni bir ivme kazandırma şansı artık perişan görünüyor ve çoğu, Afganistan'da 40 yıldır devam eden savaşın daha da yoğunlaşacağına, ülkenin belki de bölüneceğine inanıyor" dedi. Jazeera'nın diplomatik editörü.

Bays, tüm Güvenlik Konseyi üye devletlerinin müzakereleri tekrar rayına oturtma gerekliliği konusunda hemfikir olmalarına rağmen, önümüzdeki haftalarda odağın çoğunun, bunun yerine, bir insani acil durumu hafifletme çabalarına yönlendirileceğini açıkladı. “kitlesel mülteci krizi”.

Bu arada Pazar günü Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani ve hükümetin müzakere ekibini denetleyen ülkenin Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi başkanı Abdullah Abdullah ile görüşeceğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Cuma günkü toplantı, ABD'nin "Afgan kadınları, kız çocukları ve azınlıklar da dahil olmak üzere Afgan halkını desteklemek için" mali ve insani yardımını yeniden teyit etmeyi amaçlıyor.


Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, görüşmelerinin "Afganistan'ın ABD anavatanına tehdit oluşturan terörist gruplar için bir daha asla güvenli bir sığınak olmamasını sağlamak için nasıl birlikte çalışabileceğimizi tartışmaya devam edeceğini" söyledi.

 

(Dış Basın)