2012 yılında ABD tarafından terörist grup olarak damgalanan Hakkani Ağı, Pazar günü çarpıcı bir şekilde Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçiren ve ABD'de devrildikten yaklaşık 20 yıl sonra iktidara dönen Taliban'ın önemli bir fraksiyonudur. - liderliğindeki işgal.
Taliban Kabil'i kuşatırken, Başkan Eşref Ghani ülke dışına uçtu ve daha sonra Facebook'ta nereye gittiğini söylemeden başkentte kan dökülmesini önlemek için ayrıldığını yazdı.
O zamandan beri, Karzai, Hizb-e-İslami siyasi ve paramiliter grubun lideri Gulbudin Hikmetyar ve eski yönetimin ana barış elçisi Abdullah Abdullah'tan oluşan bir Afgan hükümet konseyi, Afganistan için gelecekteki bir yol haritası çizmeye çalışıyor.
Grubun Katar'daki siyasi ofisi başkanı Baradar liderliğindeki Taliban heyeti, Salı akşamı grubun kalesi olan güney Kandahar eyaletine inen Katar askeri uçağıyla Afganistan'a geldi.
Taliban ekibinin bir üyesi olan Molla Khairullah Khairkhaw, Kandahar'da bir gecede düzenlediği basın toplantısında, heyetin "kapsayıcı bir hükümetin oluşumu hakkında yerel ve diğer liderlerle istişareler ve tartışmalar yapacağını" söyledi.
Bu arada Karzai'nin sözcüsü Mohammad Yusof Saha, Associated Press'e Taliban ekibiyle yapılacak ön görüşmelerin Taliban'ın üst düzey siyasi lideri Molla Abdul Ghani Baradar ile görüşmeleri kolaylaştıracağını söyledi.
Başka hiçbir ayrıntı mevcut değildi.
Kandahar'daki bir Taliban kaynağı, medyayla konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen Arab News'e, Taliban heyetinin günün ilerleyen saatlerinde Kabil'e gitmesinin beklendiğini ve burada Baradar'ın "bir grup etnik Afgan güçlü adamla da görüşeceğini söyledi. ”, geçmişte kilit hükümet pozisyonlarında görev yapmış olan.
Taliban ve hükümet yetkilileri arasındaki önemli görüşmelerin başlaması, 1996'dan 2001'e kadar Afganistan'ı yöneten ve sert ve baskıcı politikalar uygulamakla suçlanan Taliban'ın İslam Emirliği'ni eski durumuna döndürmesine karşı çıkan büyük dünya güçlerinin uyarılarının ortasında geldi.
Taliban, değiştiklerinde ısrar ediyor ve son günlerde intikam peşinde koşmamaya, kadın haklarını İslam hukuku çerçevesinde desteklemeye, medya özgürlüğünü güvence altına almaya ve Afganistan'daki hükümet yetkilileri için af teklif etmeye söz verdi.
Sadece Pakistan, BAE ve Suudi Arabistan'ın hükümetlerini tanımasıyla birlikte küresel izolasyonda yaşayan geçmiş rejimlerinin aksine Taliban, son aylarda defalarca “iktidar tekeli” peşinde olmadıklarını ve bir hükümet kuracaklarını söyledi. tüm etnik gruplar için kabul edilebilir.”
Pazar günü Taliban'ın devralmasından bu yana, ABD milyarlarca Afgan gelirini dondurarak Taliban'ın paraya erişmesini engellerken, birçok ülke savaşın parçaladığı ve nakit sıkıntısı çeken ulus için çok ihtiyaç duyulan yardımı Taliban görene kadar geri tutmama konusunda uyardı. “her şey dahil” bir hükümet vaadi.
Taliban'a yakın bir kaynak, Arab News'e, 50'li yaşlarının başında ve adı "kardeş" anlamına gelen Baradar'ın büyük olasılıkla geçici bir hükümete başkanlık edip ülkenin sorumluluğunu üstleneceğini söyledi.
Ancak Kabil merkezli bir analist olan Wahidullah Ghazikhail, Arab News'e iki tarafın yakında bir anlaşmaya varması konusunda "iyimser" olmadığını söyledi.
Toplantılar ve tartışmalar olacak, ancak tüm taraflar pazarlık edeceği için hızlı bir atılım olmayacak çünkü bu basit bir konu değil” dedi.
“Muhtemelen çok zor olacak diğer konuların yanı sıra anayasayı değiştirmekten bahsedeceklerdi. Yakında bir anlaşmaya varacakları konusunda pek iyimser değilim” dedi.
Belirsizliğin ortasında, son günlerde binlerce Afgan ülkeden kaçmaya çalıştı ve Taliban Salı günü Kabil uluslararası havaalanının sivil tarafını devraldı.
Basında çıkan haberlere göre, Çarşamba günü yüzlerce kişi havaalanının dışında toplandı.

Arab News