Taliban uyarısında, Birleşik Krallık ve ABD'nin diplomatik misyonları ve Kabil'in uluslararası havaalanını korumak için asker kiralamayı planladığı yönündeki haberlerin ardından geldi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid Arab News'e şunları söyledi: “Bunun sonucu çok kötü olacak. Afganistan milletini ve halkını temsil eden İslam Emirliği, Amerika'nın veya başka hiçbir yabancı ülkenin askerlerini elinde tutmasına izin vermeyecektir. Onlarla işgalci olarak ilgileneceğiz.”

Basında Pazartesi günü çıkan haberlere göre, "Birliklerin ana kısmı geri çekildikten sonra İngiliz Silahlı Kuvvetlerine bağlı küçük bir özel kuvvetler grubu Afganistan'da kalabilir."

Ancak kısmen Washington ile Katar'ın Doha kentinde bir yıldan fazla bir süre önce imzalanan dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmaya atıfta bulunan Mücahid, "Sözlerimizde ciddi olduğumuzu ve bu ülkelerle kötü ilişkilere sahip olmak istemediklerini bilmeliler. Taahhüdü ihlal ederek mazeret kullanmamalıdır."

Anlaşmaya göre, ABD liderliğindeki tüm yabancı birlikler, bir işgalden yaklaşık 20 yıl sonra, savaşın parçaladığı ülkeden 1 Mayıs'a kadar çekilmek zorunda kaldı.

Taliban Salı günü verdiği sözü yineleyerek, askerlerin ayrılmaması halinde "son 20 yılda sahip oldukları deneyimin aynısını yaşayacakları" konusunda uyardı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın himayesinde imzalanan tartışmalı Doha anlaşması, Cumhurbaşkanı Eşref Ghani'nin hükümeti ile Taliban arasındaki Afganistan içi barış görüşmelerinin de yolunu açtı.

Ancak Ocak ayında göreve başladıktan sonra, Amerikan Başkanı Joe Biden, tüm ABD savaş birliklerinin 1 Mayıs yerine 11 Eylül'de Afganistan'dan ayrılacağını ve ABD'nin "sonsuza kadar savaşı" sona erdireceğini söyledi.

Tüm yabancı birliklerin geri çekilmesi, aynı yıl ABD önderliğindeki bir işgalle Taliban'ın devrilmesiyle sonuçlanan 11 Eylül 2001 terör saldırılarının 20. yıldönümüne denk geliyor. Biden'ın kararı, sonuçları konusunda uyaran ancak Katar anlaşmasındaki taahhütleri doğrultusunda hiçbir yabancı güce saldırmayan Taliban'ı o sırada kızdırdı.

İngiltere, 2001 ve 2014 yılları arasında Afganistan'daki muharebe operasyonlarında kilit rol oynayarak güney Helmand eyaletinde Taliban'a karşı mücadeleye öncülük etti.

Zirvede, Afganistan'da konuşlandırılmış yaklaşık 130.000 NATO askeri vardı ve İngiliz kuvvetlerinin yaklaşık 9.500 olduğu bildirildi.

2001'den bu yana Afganistan'da 2.300'den fazla ABD personeli öldü ve 20.000'den fazla kişi yaralandı, on binlerce Afgan güvenlik gücü ve 50.000'den fazla sivil de öldü.

BM defalarca sivil kayıpları militan saldırılara bağlasa da, son yıllarda hava saldırıları ve hükümet ve yabancı birliklerin operasyonları nedeniyle sivil ölümlerinde ani bir artış olduğunu bildirdi.

BM'nin ülkedeki insan hakları ajansı ve yardım misyonu (UNAMA), Şubat ayında yayınlanan Afganistan'daki Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunmasına ilişkin yıllık raporunda, 3,035 ölüm ve 5,785 ile sivil ölümlerinde "rahatsız edici bir artış" olduğunu söyledi. yaralanmalar. son kaydedildi. yıl.


Son zamanlarda, Kabil ile Taliban arasında bir barış anlaşması olmadığı için tüm yabancı birliklerin geri çekilmesine karşı çıkan Birleşik Krallık, Afgan güçlerini eğitmek için uzun vadeli bir askeri varlık istediğini söylerken, Washington kendi gücünü koruyacağını söyledi. birlikler. Afgan güçlerini korumak ve korumak için. Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı.

“Sözlerini tutmalı ve gitmeliler; Bu onlar için iyi olur,” diye ekledi Mücahid Salı günü.

ABD liderliğindeki birliklerin Afgan güçlerine hayati hava desteğini durdurması, Taliban'ın, özellikle de militanların iktidardayken bir kale kuramadığı Afganistan'ın kuzeydoğu bölgelerinde, zemin kazanmasına kısmen yardımcı oldu.

Mayıs ayından bu yana yabancı birliklerin ayrılmasının yarattığı boşluktan yararlanan Taliban, son iki ayda 150 askeri ileri karakolu ele geçirerek düzinelerce bölgeyi yeniden ele geçirdi ve militanların 1990'lardakine benzer güç kullanarak yeniden güç kazanacağı korkusunu yeniden alevlendirdi.

Son haftalarda, özellikle kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde yüzlerce hükümet gücü Taliban'a teslim oldu ve binlerce kişi komşu Tacikistan'a kaçtı.

Tacikistan sınır muhafızı yaptığı açıklamada, 1000'den fazla Afgan askerinin Pazartesi günü Taliban militanlarıyla "kendi hayatlarını kurtarmak" için çatıştıktan sonra Tacikistan'a kaçtığını söyledi.

Afgan hükümet yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak Gani hükümeti, Taliban'ın ilerlemesini engellemek için iki hafta önce yerel isyancı güçleri silahlandırmaya ve finanse etmeye başladı.

(Dış Baısn)