Yarın akşam 19.00'dan 17 Mayıs Pazartesi 05.00'e kadar tam kapanma için geri sayım başladı. Önlemler arasında dikkat çeken detaylar var. Konut sitelerinde kısıtlamanın uygulanması için site yönetimlerine sorumluluk verilecektir.

Siteyi izinsiz terk edenler ikametlerine dönmeleri konusunda uyarılacaktır. Yarın akşam başlayacak ve 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tam kapatma tedbirlerine ilişkin genelgede, çeşitli bahanelerle kuralların ihlal edilmesini önleyecek düzenlemeler var.

Sağlık ve güvenlik gibi kritik alanlar dışında, kamu hizmetleri, toplam personelin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde asgari personel ile sürdürülecektir. Uzaktan çalışanlara yönelik özel bir muafiyet olmayacaktır. Başka bir deyişle, ikametinden ayrılamayacak ve şehirlerarası seyahat edemeyecektir.

Kısıtlamada, konaklama tesislerinde rezervasyon yaptırmak vatandaşları sokağa çıkma yasağı veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muaf tutmayacaktır. Bu düzenleme ile önceki kısıtlamalarda en çok istismar edilen konulardan biri olan yabancı pasaport sahiplerinin dışarıda kalmaları engellenmektedir. Muafiyet sadece Türkiye'de turistik faaliyetler için bulunanları kapsayacaktır.

Ülkemizde turistik faaliyetler dışında kalan yabancılar sokağa çıkma yasağına tabi tutulacak. Tam zamanlı sokağa çıkma yasağının konut sitelerine de uygulanmasını sağlamak için site yönetimine sorumluluk verilecektir. İzinsiz dışarı çıkan çocuklar ve gençler evlerine dönmeleri konusunda uyarılacak. 17 günlük kapalı kalma süresi boyunca şehirlerarası seyahatler, cenaze, sağlık sorunları ile zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Müdürlüğü Personel ve Esaslar Genel Müdürlüğü tarafından 'Kovid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler' başlıklı bir genelge yayınladı. Genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli tüm çalışanların 10 Mayıs 2021 ve 11 Mayıs 2021 tarihlerinde tam zamanlı, 12 Mayıs 2021'de ise yarım gün idari izinli sayılmak kaydıyla izinli sayılmasına karar verildi. hizmetlerin yürütülmesi için asgari personel.