İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Tatlıoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Ülkemiz, tarihte eşi benzeri görülmemiş, Yalnızca bugünümüzü veya önümüzdeki 10 yılı değil, kuşaklar boyunca sürecek sonuçlar yaratacak bir afetle karşı karşıya.

Bugün, hepimize düşen, bu toprakları yurt tutmuş atalarımıza, bu topraklarda yaşamaya devam edecek çocuklarımıza ve hepsinden de önemlisi doğaya ve insanlığa karşı sorumluluğumuzu yerine getirmektir.

Bunun yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. TBMM, Sn. Mustafa Şentop tarafından derhal toplanmalıdır. İçinde bulunduğumuz olağanüstü halin çözümüne dair, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tüm mekanizmalar çalıştırılmalıdır. TBMM Başkanı Sn. Şentop’u bu tarihi mesuliyeti yerine getirmeye davet ediyoruz. Orman Kundaklama Terör Suçu Sayılmalı

Derin Bir Yönetim Krizi ile Karşı Karşıyayız

Ülkemiz, her alanda gün geçtikçe derinleşen bir yönetim krizi ile karşı karşıya vaziyettedir. Ormanlarımızı koruyamıyoruz. (130 bin hektarlık orman arazi kül oldu. Yangın devam ediyor)

Kadınlarımızı koruyamıyoruz. (Antalya’da, 21 yaşındaki genç kız Azra Gülendam Haytaoğlu; tecavüz edildi, 5 parçaya bölünerek gömüldü-İstanbul Sözleşmesi iptal edilerek kadınlar savunmasız bırakıldı.) Sınırlarımızı koruyamıyoruz. (Afgan göçü sürüyor)

Türkiye, her yönüyle devlet kapasitesi aşınmaya uğramış bir görüntü veriyor. Bundan çok da uzak olmayan bir geçmişte maharetle yapabildiklerimizi bugün beceremiyoruz.

Milletimiz her zamanki gibi vakarını kuşanıp acılarını sarmaya çalışırken, siyasetin üstüne düşeni de göz ardı edemeyiz. Siyasal liderlikler böyle günlerde belli olur, böyle sınanır. Millet dört gözle, afet bölgelerinden gelecek umutlu bir haber gözlerken, Devletin başının, oradaki çalışmaları da engelleyecek bir biçimde, bir parti mitingi, bir açılıştaymışçasına hareket etmesi nasıl izah edilebilir.

18 yılın en yüksek enflasyonu ile karşı karşıyayız.

Tüketici fiyat endeksi aylık 1,80, yıllık bazda ise 18,95 olarak gerçekleşti. Yıllık 18,95, son 26 ayın en yüksek enflasyonu. Aylık 1,80’lik enflasyon ise son 18 yılın en yüksek Temmuz ayı enflasyonu.

2016’da enflasyon %8,5’ti. 2017’de %12’ye yaklaştı, 2018’de %20’yi aştı, 2019’da %12’yi gördük, 2020’de %15’e yaklaştı. Şu anda %19’larda. Son 5 yılda enflasyon ortalaması %15’in üzerinde.

Yİ-ÜFE/TÜFE makası Rekor Kırdı

Yİ-ÜFE (44,92) ile TÜFE (18,95) arasındaki fark da yaklaşık 26 puan olarak gerçekleşti ve bu bir rekor. İki rakam arasındaki makasın açılması önümüzdeki dönemde de enflasyonun bu seviyeleri koruyacağına işaret ediyor. Yİ-ÜFE sanayicinin/üreticinin yüksek maliyetler altında ezilmeye devam ettiğini gösteriyor.

ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) Günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi aylık bazda %4,89 arttı. Bu rakam, TÜİK’in açıkladığı oranın neredeyse 2,5 katı. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki aylık artış %6,90. (TÜİK’in 3 katı.) Tahıl ürünlerindeki artış %19,87.

Türkiye’de enflasyon OECD’nin 8 Katı

OECD’de ortalama enflasyon son üç aydır özellikle gelişmiş ülkelerdeki enflasyon oranlarının da yükselmesiyle %2,6’ya yükseldi. Türkiye ile birlikte bu oran %3’e çıkıyor. Türkiye’de enflasyon OECD ortalamasının 8 katı. Gelişmekte olan ülkelerin ise neredeyse 5 katı.

Enflasyon sepetinde gıdanın payı %25. Bu oran, dar gelirli kesimler için %35/40 seviyelerine erişebiliyor. Bu orana, konut ve ulaştırma gruplarını da eklediğimizde, Dar gelirli grupların enflasyonunun son bir yılda asgari %40 seviyelerine ulaştığını söyleyebiliriz. Türkiye, OECD’de açık ara en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke. (24,92) Bize en yakın ülke Kolombiya (%8,5).  Üçüncü ülke ise Kore, %6,5. OECD’de Türkiye hariç ortalama gıda enflasyonu %0,9. Türkiye ile birlikte ortalama %1,6’ya çıkıyor. Türkiye’de gıda enflasyonu OECD ortalamasının 25 katı."

En yüksek 10 enflasyon oranına sahip ülke

Venezuela
57.45
Zimbabwe
40
Argentina
38
Yemen
27
Liberia
25
Suriname
25
Angola
20
Turkey
19
Iran
18
Haiti
17

Hibya Haber Ajansı