Bakanlıktan yapılan açıklamada Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yer alan Tavşanlı Höyük'te gerçekleştirilen kazıların, arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir keşfe sahne olduğu belirtildi.

Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın sonuna tarihlenen bir katmanda, şehri yerle bir eden saldırının izlerini taşıyan yangın tabakası içinde, 3750 yıllık bir silindir mührün bulunduğu bildirilen açıklamada bu mührün Anadolu'nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurmasının beklendiği aktarıldı.

 

Açıklamada “Fayanstan yapılmış bu nadir mühür, üst ve alt hattı çizgilerle sınırlandırılmış, iç kısmında ise iç içe ikili ve üçlü gruplar halinde yerleştirilmiş ‘V’ motifleriyle bezenmiş. Orta Anadolu'da Kültepe ve Acemhöyük gibi büyük ticaret merkezlerinden bilinen fayans silindir mühürlerin, Batı Anadolu'daki ilk örneği olarak kayda geçen bu mühür, doğu ile batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını açıkça ortaya koyuyor.” denildi.

 

Tavşanlı Höyük’ün, , 45 hektarlık yayılım alanıyla bölgenin en büyük Tunç Çağı yerleşmesi olma özelliğini taşıdığı belirtilen açıklamada “Bu tarihi keşif, sadece Tavşanlı Höyük'ün önemini pekiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda Anadolu'nun tarihsel ticaret ağlarının boyutunu ve bu dönemdeki kültürel etkileşimlerin derinliğini de gözler önüne seriyor.” ifadesine yer verildi.

Hibya Haber Ajansı