Merkez bankası yaptığı açıklamada, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin 4,9 milyar dolar değerinde üç yıllık bir para takası anlaşması imzaladığını söyledi. Türk merkez bankası e-postayla yaptığı açıklamada, anlaşmanın ikili ticareti güçlendirmeyi ve iki ülke arasındaki mali işbirliğini geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Anlaşmanın nominal büyüklüğünün 18 milyar BAE dirhemi (4,9 milyar dolar) veya 64 milyar Türk lirası olduğu belirtildi.

Diğer ülkelerle olan takas swap anlaşmaları, son yıllarda Merkez Bankası’nın rezervleri artırmak için yaptığı uygulamalardan bir tanesi. Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar tutarında, finans ve dış ticaret ilişkilerini de içine alacak şekilde yeni bir swap anlaşması yapılmıştır. Bu adımlar; genel perspektiften baktığımızda brüt rezervleri olumlu etkiliyor. Biz ise olaya daha çok net rezerv ve swap hariç net rezerv üzerinden bakmaktayız. Güncel tabloda net rezervler 8 milyar dolar civarındayken, swap hariç net rezervlerde eksi 56 milyar dolar gibi son derece olumsuz bir tablo bulunmaktadır.

Merkez bankası rezervlerinin çok büyük bir bölümü bankalar ve diğer ülkelerle yapılan swaplar kaynaklı borç rezervlerden oluşmaktadır. Ödünç rezerv kaynaklarının da, en son Aralık’ta munzamlardan yapılan döviz satışı kapsamında çok verimli kullanılmadığını değerlendiriyoruz. Analitik bilançodan ortaya konan rakam, aynı zamanda piyasa etkisinden dolayı dolaylı yönden döviz müdahalesi yapılmış olabileceğini de düşünürsek, yaklaşık olarak 15 milyar dolarlık rezerv kaynağı kullanımına işaret etmektedir. BAE ile olan swap anlaşmasını da, aynı diğer önceki benzer anlaşmalar gibi brüt rezervleri artırmak için olumlu görmekte, genel kompozisyonu ise değiştirmeyeceğini düşünüyoruz.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı