Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün öğlen yaptığı açıklamada “Türkiye ekonomide tarihinin en güçlü dönemine girmektedir” derken "Faiz tartışması gündemden önemli ölçüde düştü, aynı şekilde döviz kuru istikrara kavuştu. Şimdi sırada enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirme var." şeklinde devam etti.

 

TCMB, dünkü toplantıda faizi değiştirmedi ama metinde bazı değişiklikler yapıldığı görüldü. Kredilerin takibi ve fiyat istikrarı hedefi çıkarılırken kalıcı liralaşmayı teşvik metne girmiş.

 

Rusya gerginliği sürüyor. Dün 11.30’da Ukrayna ordusunun, Rus ayrılıkçı bölgesi Luhans’da bir köye ateş açıldığı haberini paylaşması sonrasında kısa süreli bir panik satışı yaşandı. Ancak bu haberin devamı gelmedi. AB yetkilileri de  “izliyoruz, testmidir yoksa devamı gelecek mi” şeklinde açıklama ile piyasalara mesaj verdi. Ve devamı gelmeyince piyasalar toparladı. Ancak artan gerginlik nedeniyle Rus rublesi ve pay piyasaları düşüşe geçti. Rus borsası günü % 4.9 düşüşle kapattı. Avrupa borsalarındaki kayıp ise % 1’e vardı. Ancak BIST100 Endeksi günü % 1.54 kayıpla 2,010’dan kapattı ki sanki biraz daha etkilendi. Altın ons fiyatı ise 1900 dolara değip döndü.

 

Yabancıların borsadan göçü devam ediyor. Ödemeler dengesine göre 2020’de 4.25 milyar dolar ve 2021’de 1.43 milyar dolar hisse portföyünde azaltım yapan yabancılar (iki yılda 5.7 milyar dolar yapıyor ama BIST’e göre rakam 6.2 milyar dolar, fark bedelli sermaye artırımlarından giriş muhtemelen) TCMB’ye göre 2022 yılının her haftasında satarak 6 haftada 470 milyon dolar daha sattılar. Tahvilde yabancı payı % 4’ün altına inerken borsada reel yabancı payı % 20ler seviyesinin altına inmiş olabilir.  Yerliler ise yabancılardan alıyorlar bu payları ama güçleri de azalıyor. Yılbaşından beri dövizden TL’ye geçiş var ama o da Kur Korumalı Mevduata gidiyor. Yılbaşından bu yana DTH’larda 14 milyar dolar azalma yaşandı.

 

Bugün gündemde yine Ukrayna gerginliği olabilir ama veri olarak Türkiye’de ve ABD’de konut satışları, Türkiye ve Euro bölgesinde tüketici güveni öne çıkıyor.

 

STRATEJI

BIST100 Ekim başında başladığı harekette % 75 yükselerek tarihi rekorları yenileyen bir rallide 2400 ulaşmışken kısa sürede % 28 gerileyerek 1726 görüldükten sonraki tepki hareketlerini izledik.  2000 seviyesi geçiş noktası olarak izlenebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı