TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısı dün gerçekleşti, haftalık repo faizi beklenildiği gibi %16.00'dan %15.00'e indirildi. TCMB, piyasalara sürprizi bu kez faiz indirimiyle değil, faiz kararı metni ile yaptı. Son dönemde kurda yaşanan rekor artışların enflasyonist etkilerine metinde yer verilmediği ama arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca süreceği metinde yer buldu. TCMB yüksek enflasyonun önümüzdeki iki çeyrek daha sürmesini beklerken; faizi indirmesi ve gelecek ay içinde indirim mesajı vermesi, kurda yaşanan yükselişi göz ardı etmesi TL’de yaşanan değer kaybına müdahale etmeyeceğini göstermektedir. TCMB para politikasında güncelleme yapılmasıyla ticari krediler üzerinde olumlu etki yarattığının görüldüğünü belirtti. Geçen ay toplantı metninde; makro ihtiyati tedbirler çerçevesinde bireysel kredilerin takip edildiği açıklanmıştı, dünkü karar metninden makro ihtiyati tedbirler çıkarıldı. Özetle TCMB piyasayı ve bankaları ucuza fonlayarak artacak kredilerle ekonomik büyümeyi hedefliyor, odağında enflasyon yerine büyüme var.

Dolar/TL’de volatilite daha fazla artabilir. TCMB’nin faiz indirimi için açık kapı bırakması, gelecek aylarda TÜFE’nin %22’nin üzerine çıkması ile negatif reel faizin gelişmiş ülkelerin bile iki katına ulaşacak olması kurda ilerleyen günlerde de değer kaybı olabileceğini göstermektedir. 10.91-11.50 gibi yüksek volatilitenin devam edeceği bir bant içerisindeyiz. 10.91 desteğinin kırılması volatiliteyi azaltabilir ama ana trendi değiştirmez. 

BIST100’e para girişi devam edebilir. 21 Ekim TCMB faiz kararında olduğu gibi yine büyük bir volatilite yaşadık ama gün sonunu rekor ile kapattık. TCMB’nin yüksek negatif reel faize uzun süre devam edecek olması, mevduat yatırımcısının daha fazla risk almasını sağlayacaktır. Faiz indirimleri, yeni para girişleri BIST100’de yükselişi devam ettirebilir. 1717 ve 1706 gün içi destek, 1742 ve 1763 gün içi direnç noktalarıdır. 

Aralık vadeli BIST30 kontratı. Gün içerisinde yüksek dalgalanmaya rağmen yükselen trend korundu. Kırmızı ortalama ve yükselen kanal desteğinde satışlar karşılanırken, güçlü bir tepki de gerçekleşti. Tepki sonrasında yükselen kanal desteği ve ortalamalar 1887’den yükseliyor. 2010’da bulunan yükselen kanal direncine doğru yükselişin devamı beklenebilir.

Aralık vadeli Dolar/TL.  Dün, 10.82 direncinin geçilmesi 11.00 üzerine yükselişe neden olur.” demiştik ama beklediğimizin çok üzerinde bir dalgalanma ile karşı karşıya kaldık. 11.50’de bulunan Fibonacci direncinde yükseliş yaşandı. 11.00-11.50 arasında volatilitenin bugünde devamını bekliyoruz.

Kaynak: ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı