TCMB politika faizini 100 baz puan indirdi. TCMB bugünkü PPK toplantısında politika faizini, piyasadaki ağırlıklı görüş olan 100 baz puanlık indirim beklentilerine paralel, 100 baz puan indirerek %15,0’e çekti. Bununla beraber, bu piyasa beklentilerinin enflasyon ve kur görünümünden ziyade, TCMB’nin söylemlerinden ve yönlendirmesinden kaynaklı olduğunu belirtmek lazım.

TCMB enflasyondaki yükselişi geçici olarak değerlendirmeye devam ederken, faiz indirimlerine devam edilebileceğinin sinyalini de veriyor. Açıklama metnine baktığımızda, TCMB’nin enflasyonda yükselişe neden olan gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar, tedarik süreçlerindeki aksaklıklar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri gibi faktörleri “geçici” olarak değerlendirmeye devam ettiği görülüyor. Bunun da 100 baz puanlık faiz indiriminin temel gerekçesi olduğunu söyleyebiliriz. Faiz kararının dışında, piyasanın odaklandığı bir diğer konu da TCMB’nin faiz indirim sürecinin devamına ilişkin vereceği mesajlardı. Bu açıdan, TCMB yukarıda bahsedilen geçici etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendireceğini belirtiyor. Bu cümlenin de TCMB’nin halen faiz indirim eğilimini koruduğuna işaret ettiğini ve Aralık’ta daha düşük bir hızda da olsa (örneğin 50 baz puan) faiz indirimi planladığını ima ettiğini düşünüyoruz. Buna göre, TL üzerindeki değer kaybı baskısı önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini düşünüyoruz. TCMB aslında TÜFE enflasyonunun 2022 yılının ilk yarısı boyunca yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunda da, bu durumu arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörler gibi geçici olarak değerlendirdiği unsurlara bağlıyor. Buna göre, TCMB’nin enflasyondaki potansiyel yükselişe karşın, mevcut duruşuna bağlı kalma eğiliminde olduğunu da söyleyebiliriz. Son olarak, TCMB cari dengedeki olumlu seyrin (uzun vadede) fiyat istikrarı hedefi için önem arz ettiğini belirtmeye devam ediyor.

Son faiz indirimlerinden bu yana ticari krediler bir miktar canlandı. Hatırlanacağı gibi, TCMB önceki faiz indirimi kararlarının gerekçesi olarak, ticari kredilerde düşünülenin ötesindeki yavaşlama eğilimini de öne çıkarmıştı. TCMB bu kez para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını belirtiyor. Buna göre, ticari kredilerdeki yavaşlamanın bu ayki indirim kararının gerekçeleri arasından çıkarıldığını da görüyoruz.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı