Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Teknopark İstanbul ve Güney Koreli Born2 Global Centre, girişim ekosistemini desteklemek için mutabakat zaptı imzaladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Teknopark İstanbul, uluslararası iş birliklerine bir yenisini daha ekleyerek Born2 Global Centre ile mutabakat zaptı imzaladı. Güney Kore Cumhuriyeti Bilim Teknolojileri Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren, küresel bir girişim hızlandırma kurumu olan Born2Global Centre ile imzalanan mutabakat kapsamında iki ülkenin karşılıklı yatırım fırsatlarının ortaya çıkarılması, tanıtımının yapılması ve doğru iş birliklerine zemin hazırlanması hedefleniyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Teknopark İstanbul ve Güney Koreli küresel girişim hızlandırma kurumu Born2Global Centre, iki ülke arasındaki girişimleri desteklemek için mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşmaya göre, Türkiye'nin yatırım fırsatlarını küresel iş dünyasına tanıtmak ve yatırımcılara Türkiye'ye girişlerinden önce, girişleri sırasında ve sonrasında destek veren resmi kuruluş T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi aracılığıyla Türkiye ve Güney Kore Cumhuriyeti arasında iş birliği yapılacak. Bu kapsamda taraflar yatırım iş birliklerini destekleyip geliştirerek, Güney Kore ve Türkiye'deki girişimlere etkin bir şekilde destek sunacak. Ayrıca yüksek nitelikli yeteneklerin ve potansiyelli girişimlerin karşılıklı değişimi sağlanarak, yenilik ve derin teknoloji girişimlerinde ortaklık ve iş birlikleri teşvik edilecek.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı Teknopark İstanbul ile Güney Kore Cumhuriyeti Bilim Teknolojileri Bakanlığı’na bağlı Born2Global Centre arasındaki iş birliği kapsamında, iki ülkenin girişimcileri değişim programı ile ilgili ülkelerde daha rahat hareket edecek ve desteklenecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin de devrede olması ve karşılıklılık ilkesine dayalı olarak iki ülkenin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak iş birliği faaliyetleri için mümkün olan en iyi koşullar, iki ülkenin girişimcilerine sağlanmış olacak.

İki ülkenin girişimcilerini ilgilendiren iş birliği imza törenine Türkiye tarafını Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu temsil ederken, Güney Kore Cumhuriyeti adına ise Born2Global Centre CEO’su JongKap Kim katıldı.

Türkiye’deki öncü rolümüzü yurt dışında da sürdürüyoruz

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, girişimcilik konusunda Kuluçka Merkezi: Cube Incubation ile bölgenin en büyük girişimcilik merkezini açtıklarını ve birçok kategoride lider olduklarını söyledi. Türkiye’deki öncü rollerini yurt dışında da sürdürmek için durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Bilal Topçu, “Gelişmekte olan 5 ila 10 yaş olan teknoparklar arasında geçen yıl Türkiye’de birinciliği elde etmiştik. Diğer birçok alanda da bünyemizden çıkan girişimcilerimiz ile başarılı projeleri hayata geçirmekle ve ödülleri almakla kalmıyor, aynı zamanda yurt dışında da önemli işlere imza atıyoruz. Bugün de Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile birlikte Güney Kore Cumhuriyeti’ndeki partnerlerimizle bu iş birliğini hayata geçirmek, girişimcilerimizin başarı grafiğini daha da yukarılara taşıyacaktır” dedi.

2021’de Türkiye’deki girişimcilere 1,6 milyar dolar yatırım

Türkiye’nin, girişimci iş kültürü, genç ve teknoloji meraklısı nüfusu, yetenekli mühendis havuzu, rekabetçi ürün ve hizmetleri sayesinde çok ciddi bir yatırım almayı başardığını ifade eden Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, “2021 yılında erken aşama yatırımlarda 294 yatırım turundan yaklaşık 1,6 milyar ABD doları yatırım aldı. Yatırım turlarının 44’üne uluslararası yatırımcılar da katılırken, yatırım tutarı olarak ise yatırımların yüzde 89’unda uluslararası yatırımcılar vardı. 2022 yılında da teknoloji girişimlerine yapılan yatırımlar artarak devam ediyor. Bugün Asya’nın en doğu ve en batısındaki iki ülkenin temsilcileri olarak bizlere yeni bir dönemin kapılarını açacak bu iş birliği sayesinde girişim ekosistemlerimizin kazan-kazan politikası ile daha da güçleneceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak teknoloji girişimciliğinin öneminin farkındayız ve bu alanda uluslararası doğrudan yatırımları çekmekte kararlıyız. Born2Global liderliğindeki Güney Koreli fonları ve girişimleri, Teknopark İstanbul liderliğindeki Türk paydaşları ile küresel pazarlara birlikte açılmaya davet ediyoruz.” sözlerini kullandı.

 

İki millet arasındaki derin teknoloji  iş birliği gelişecek

Söz konusu anlaşma kapsamında iki ülke arasındaki teknolojik işbirliğinin gelişeceğine dikkat çeken Born2Global Centre İcra Kurulu Başkanı JongKap Kim ise şunları söyledi:

“Bu mutabakat zaptı, potansiyel teknoloji ortaklıklarının, ortak girişimlerin ve ortak yatırım fırsatlarının önünü açarak Güney Kore ve Türkiye'de bulunan teknoloji şirketleri arasındaki iş birliğinin temelini oluşturacaktır. Born2Global Centre, iki büyük millet arasında derin teknoloji ortaklıkları oluşturmak için T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Teknopark İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin diğer önemli ekosistem kuruluşlarıyla ortak olmaya devam edecektir”


Hibya Haber Ajansı