Piri Reis denizaltısının Mart ayında Gölcük Tersanesi'ne indirildiğini hatırlatan dergi, bu gelişmeyi "Türk donanması için bir zafer ve Yunanistan için bir baş ağrısı" olarak yorumladı.
Havadan bağımsız tahrik sistemi (AIP) Piri Reis denizaltısı, Türkiye'nin Reis Sınıfı denizaltı projesinin ilk ürünü.
Deniz ve kara hedeflerine ağır torpidolar ve güdümlü füzeler ateşleyebilen bu denizaltı hakkında The Economist'e konuşan Kiel Güvenlik Politikası Enstitüsü'nden Johannes Peters, denizaltının sessiz seyir kabiliyetine övgüde bulundu.
Peters, "Geleneksel dizel-elektrikli denizaltılar 2-3 gün su altında kalabilirken, bu AIP denizaltısı için 3 haftadır" dedi.
Piri Reis'in "reaktörleri kapatılamayan nükleer enerjili denizaltılara kıyasla neredeyse 'sıfır gürültü emisyonu' ile çalıştığını" belirten Peters, "Bu, Yunan-Türk geriliminin yaşandığı sığ sular için mükemmel" dedi.
'TÜRKİYE'NİN SAVUNMA HARCAMALARI DAHA FAZLA'
Ege Denizi'nde Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğe vurgu yapan haberde, Yunanistan'ın Fransız savaş uçakları satın alarak savunma harcamalarını ikiye katlayarak 5,5 milyar Euro'ya çıkardığı belirtildi.
Ancak dergi, bu miktarın hala Türkiye'nin harcamalarından çok daha az olduğunu da sözlerine ekledi.
The Economist, Türkiye'nin son teknoloji 6 denizaltısının da NATO için bir artı olduğunu belirtti.
'DENİZALTILAR AKDENİZ DENGELERİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK'
Dergiye konuşan King's College London uzmanı Emmanuel Karagiannis, Türk denizaltılarının "Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz dengesini yeniden şekillendireceğini" söyledi.
Karagiannis, "denizaltıların, Yunanistan'ın Kıbrıs, Mısır ve İsrail'e ulaşmak için inşa etmeyi planladığı denizaltı kablolarını gözetlemek de dahil olmak üzere tartışmalı sularda istihbarat toplamak için kullanılabileceğini" belirten dergide şu değerlendirmelerde bulundu.
"Denizaltılar orta menzilli gemisavar füzelerle de silahlandırılabilir. Bu denizaltıları hedef alan Yunan gemileri büyük ölçüde etkisiz hale getirilebilir. Ancak bu, Türkiye'nin yerli silahlarını Alman tasarımına ne kadar iyi entegre edebileceğine bağlı."
"BİZ TÜRKİYE'YE SATMAYIN DEMİYORUZ, 'BU TÜRKİYE'YE SATMAYIN' DİYORUZ"
Yunanistan'ın Almanya'nın denizaltılarını başka bir ülkeye satmasını istediğini belirten Economist raporunda, "Yunanistan, Türkiye'nin Rusya'dan savunma sistemleri satın almasının ardından ABD'nin F-35'in satışını yasakladığına dikkat çekiyor" denildi.
Haberde, adını vermeyen bir Yunan yetkilinin "Türkiye'ye denizaltı satmayın demiyoruz. Hemen Türkiye'ye satmayın diyoruz" sözlerine de yer verildi. Ancak dergi, "Yunanistan'ın aramalarının boşuna olduğunu" belirtti.
'ALMANYA'NIN TEK SORUNU PARA DEĞİL'
The Economist, Almanya'nın bazı AB ülkelerinin Türkiye'ye silah ihracatına getirdiği kısıtlamalara direndiğini bildirdi.
"Almanya'nın denizaltı anlaşmasını bozmaya direnci şaşırtıcı değil. Almanya'nın son on yılda 14 milyar dolarlık toplam silah ihracatına kıyasla, denizaltı anlaşmalarının 3.5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor.
“Ülke, özellikle 1960'lardan bu yana, 17 donanmaya 120'den fazla denizaltı satarak dünya denizaltı pazarına liderlik ediyor. Nihai müşterisi, 2030'larda Fransız denizaltılarını alana kadar boşluğu doldurmak isteyen Avustralya'dır.
"Ancak mesele bütün mesele değil. Türkiye'nin AB ile ilişkisi ve NATO'daki yeri her iki örgüt için de bölücü meseleler. Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs, Türkiye'yi saldırgan ve yayılmacı bir davranış olarak gördükleri için Türkiye'yi geri itmeye çalıştı. Coşkulu. Almanya Ancak İtalya, Polonya ve İspanya gibi ülkeler ilişkilerin aniden çökmesini engellemek istiyor.

''MESELE DIŞ POLİTİKA DEĞİL''
Dergi, Türkiye ile bağların kopmasını engellemeye çalışan ülkelerin, Avrupa'ya yönelik göçü kontrol altında tutmak istediğini şu cümlelerle aktardı:
"Yunan yetkili, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu konuyla 'takıntılı' olmasından şu sözlerle şikayet ediyor: 'Türkiye'nin Avrupa'ya şantaj yapmasına izin veriyor' [...]
"[...](Almanya-Türkiye ilişkileri) Daha geniş değerlendirmeler de var. Almanya, Türkiye'yi, Rusya'nın kendisini yeniden ortaya koyduğu, NATO'nun güney kanadında bir siper olarak görüyor.
"Diğer sebepse daha yerel. Almanya, yaklaşık 3 milyon Türk ile dünyanın en büyük Türk diasporasına sahip. Berlin'deki Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi'nden Sinem Adar, 'Almanya'nın Türkiye ile ilişkisi sadece bir dış politika meselesi değil, aynı zamanda bir iç meseledir' diyor."
40 personel kapasitesinde ve 68,5 metre uzunluğunda olan Piri Reis denizaltısı, yeni tip denizaltı projesinin de ilki. 2027'de tamamının denize indirilmesi planlanan diğer denizaltılarının isimlerinin ise, "Hızır Reis", "Murat Reis", "Aydın Reis", "Seydi Ali Reis" ve "Selman Reis" olması planlanıyor.