E-ticaret, Covid-19 pandemisinin de etkisi ile 2020’de son yılların en büyük satış rakamlarına ulaştı. Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayında açıkladığı e-ticaret verilerine göre, yılın ilk yarısında e-ticaret, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 oranında artış kaydetti. Böylece e-ticaret hacmi 91 milyar liraya ulaştı.

 

Dünyada 25 yıldır, Türkiye’de ise son 20 yıldır tüm ticaret dinamiklerini yeniden tanımlayan e-ticaret, pandemi döneminde uygulanan kısıtlamalar sebebiyle kolay alışveriş için odak noktası oldu. Firmaların ürün ve hizmetlerini web siteleri aracılığı ile doğrudan tüketicilere sunan e-ticaret, ticaret anlayışını ve bayilik modellerini sorgulanır hale getirdi. Birçok ünlü markanın fiziksel mağazalarını kapatarak e-ticarete yönelmesi, e-ticaretin geleceği hakkında fikir veriyor.

 

“E-ticaret büyük bir süreçler yumağı”
Multiligo kurucu ortağı ve çözüm mimarı Doğancan Ülker, e-ticaret ekosisteminde yaşanan büyük değişime dikkat çekerek, bu alandaki çalışmaları hızlandırmak isteyen firmalar için hala geç olmadığını ifade etti. Özellikle üretici firmaları ve KOBİ’leri e-ticarete yatırım yapmaya davet eden Ülker, “E-ticarette; lojistik, yazılım, mevzuat, tedarik, müşteri hizmetleri, ambalajlama ve dijital pazarlama gibi birçok karmaşık bileşen var. Bu da e-ticareti büyük bir süreçler yumağına dönüştürüyor. Ancak e-ticareti firmalar için basitleştiren uçtan uca danışmanlık hizmetleri de var.” ifadelerini kullandı.

 

Yurt içi e-ticaret pazarında ve başta Avrupa ve ABD olmak üzere global pazarlarda e-ihracat ve mikro ihracat ile ilgili hala büyük boşluklar olduğunu ifade eden Ülker, “Türk şirketleri, KOBİ’ler ve genç girişimciler e-ticarette ve e-ihracatta başarılı örnekler sergiliyor; ancak bu alanda daha fazla varlık göstermemiz gerekiyor.” dedi. Sadece örgü oyuncak zanaatı gerçekleştiren ve hobisini işe dönüştüren bir genç girişimcinin bile online pazaryerleri aracılığı ile sınır ötesi e-ticarette 5 yılda 22 bin adet sipariş sayısına ulaşabildiğini ifade eden Ülker, bu büyük potansiyelden yararlanmanın hem firmalar hem ülke için etkili sonuçlar doğuracağına işaret ederek, buradan büyük başarı hikayeleri çıkacağına inandığını belirtti.


E-ticaretin çözüm mimarı: Multiligo
Doğancan Ülker, “e-ticaret çözüm mimarı” Multiligo’nun e-ticaret danışmanlık hizmetleri hakkında da bilgi verdi. Ülker’in verdiği bilgilere göre, Multiligo, bünyesinde barındırdığı e-ticaret profesyonelleri ile e-ticaret yatırımları veya mevcut e-ticaret projeleri için özel danışmanlık hizmetleri sağlıyor. Türkiye’de e-ticaretin ilk yıllarından itibaren sayısız markaya e-ticaret danışmanlığı yapan Multiligo kadrosu, Türkiye’de ve dünyada popüler hale gelen markaların bilinirliğinin artırılması sürecinde danışmanlık hizmetleri sağladı.

 

E-ticaret projelerini tüm yönleri ile analiz ederek ve uzman yönetim kadro ile belirlenen stratejiler doğrultusunda tüm süreçlerde etkin bir rol alan Multiligo, e-ticaret çözümleri üretiyor. Multiligo’nun “çözüm mimarları” aracılığı ile e-ticaret yatırımları için kuruluş ve büyüme planı hazırlanabiliyor. Mevcut projeler için de detaylı analizler yapılarak, projenin daha efektif hale getirilmesi sağlanıyor. E-ticaret projelerinde birçok konuda bütüncül bir anlayışla kusursuz bir plan hazırlanarak, aksiyona geçiliyor.


Hibya Haber Ajansı