Yerel sakinlere atıfta bulunan Reuters ve AFP haber ajansı, hükümet güçlerinin ve müttefiklerinin UNESCO Dünya Mirası kentinin kontrolünü ele geçirmesinden iki haftadan kısa bir süre sonra, Tigray isyancılarının Etiyopya'nın kuzeyindeki Lalibela kentini yeniden ele geçirdiğini bildirdi.

Pazar öğleden sonra telefonla ulaşılan bir bölge sakini, Tigrayan savaşçılarının "şehir merkezinde olduğunu, çatışma olmadığını" söyledi.
"Geri döndüler. Zaten buradalar" dedi bir başkası.

Lalibela, 11 ortaçağ kaya kilisesine ve Etiyopya Ortodoks Kilisesi için bir hac alanına ev sahipliği yapmaktadır.


Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) isyancı grubunun askeri liderliği, TPLF yanlısı medyayla paylaşılan bir açıklamada, Gashena ve Lalibela'yı birbirine bağlayan yol da dahil olmak üzere birçok yerde "yaygın karşı saldırılar" başlattıklarını söyledi.

Açıklamada, "Kuvvetlerimiz, Gaşena ve çevresinde cepheye saldıran büyük bir güce karşı şanlı bir zafer elde etmek için önce savundu, sonra karşı taarruza geçti" denildi.

Hükümet sözcüsü Legesse Tulu, kasabanın bildirilen geri alımı hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi.

TPLF sözcüsü Getachew Reda da yorum isteyen bir telefon görüşmesine yanıt vermedi.


Lalibela, Etiyopya gösteren harita

Bir tanık Reuters'e Amhara bölgesinden özel kuvvetlerin ve Etiyopya hükümetinin savaşan müttefiklerinin Cumartesi gecesi Lalibela'dan ayrılmaya başladığını söyledi.

“Son parti bu sabah ayrıldı. "Dün gece uzaktan silah sesleri duyduk, ancak Tigrayan güçleri kasabada silah ateşlemeden Lalibela'yı geri aldı" dedi.

Askeri kaynaklar Al Jazeera'ya hükümet yanlısı güçlerin Waldia şehri olan TPLF kalesine doğru ilerlediğini söyledi.


TPLF ile uyumlu güçler, Ağustos ayı başlarında kasabanın kontrolünü ele geçirdi.

Ancak, 1 Aralık'ta Etiyopya birlikleri ve Amhara bölgesel müttefikleri kasabayı yeniden ele geçirdi.

Bu haber, Kasım ayında güneye doğru ilerleyen ve Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya yürümekle tehdit eden Tigrayan kuvvetlerine karşı bildirilen bir dizi savaş alanı kazanımından biriydi.

Federal hükümet ile kuzey Tigray bölgesinin liderliği arasında bir yıldır süren çatışma binlerce sivili öldürdü, milyonlarca insanı evlerini terk etmeye zorladı ve dokuz milyondan fazlasını gıda yardımına bağımlı hale getirdi.

İkinci bir tanık Pazar günü Reuters'e, sakinlerin kasabadan kaçmaya başladığını söyledi. Panikledik, hiç böyle görmemiştik. TPLF güçleri şimdi kasabada üniformalı devriye geziyor” dedi.

Dış Basın