Tiktok’un sahibi olan ByteDance’ın Kurucusu ve Başkanı Zhang Yiming Çin’de ticaret sektörüne girme kararı aldı. Şu anda ülkede 1 trilyon 700 milyar dolarlık hacme ulaşan online ticaret sektörüne etkili bir giriş yapmaya hazırlanan ByteDance, 1900 kişilik bir istihdama ulaştı ve Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun gibi çok ciddi sponsorlara başvurdu.
Öte yandan Zhang, sahibi olduğu TikTok aplikasyonunun yarattığı trafikten yararlanarak, platformunun kalbini oluşturan kısa videolar aracılığıyla ürünlerini dolaysız olarak pazarlamayı düşünüyor. Ayrıca uluslararası düzlemde TikTok olarak bilinen ve Çin versiyonu Douyin olan aplikasyonun yaratıcısı olan firma borsaya girmeden önce yeni yatırımcılar çekmek için yine aplikasyonlarından yararlanmayı düşünüyor.
Bu şekilde ByteDance 2020 yılında Çin’de yaklaşık 26 milyar dolarlık makyaj malzemesi, giysi vb ürünler satarak doğrudan rakibi Alibaba’nın Taobao’sunun 6 yılda ulaştığı hacme bir yılda kavuştu. Zhang’ın hedefi yıl sonunda 185 milyar doları aşmak. ByteDance, bu hedefini tutturmak için rekabet ortamında agresif bir kampanyaya girişmeyi düşünüyor.
Nitekim Douyin, belirli ürünlerin başka yollardan satılmasını engelleyerek Alibaba ve Jingdong (JD) gibi rakiplerinin kendi kampanyasından ve aplikasyonlarından yararlanmasını önleyecek. TikTok’un Çin versiyoru Douyin, 2020 yılında, kullanıcılar tarafından günde 600 milyon kez açılmıştı.
Öte yandan ByteDance, ekibine yeni bir dinamizm kazandırmak üzere kitlesel istihdama yöneldi. Bu çerçevede bin 900 yeni işe alım yapıldı. Ayrıca şimdi de 900 yeni eleman için alımlara başlandı. Şirket, sanal butiklerinde yine video kullanarak ürün lanse edecek. Bu bağlamda Xiaomi’nin kurucusu kendi televizyon cihazlarını ve akıllı telefonlarını pazarlamak için bu platformları kullandı. Bir başka önde gelen yüzlerden Luo Yonghao ise bu aplikasyondan ilk canlı girişiminde 17 milyon dolarlık ürün sattı.
Bu ticaret stratejisinin Çin piyasasında iyi işlemesi halinde, TikTok'un Çin versiyonu Douyin’in biraz erimesi kaçınılmaz olacaktır. Z kuşağının favori aplikasyonu TikTok, özellikle WallMart ve Spotify ile iş birliği yaparak gittikçe çevrimiçi ticarete yönelecek gibi görünüyor.
ByteDance bu durumda satışlarla doğrudan doğruya ilgilenmeyecek, reklam alanları satacak, platformlarına güç kazandıracak ve borsaya girmeden önce, 250 milyar dolar biçilen değerini daha da artırma çabasına girmiş olacak.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı