Ekonomik Takvim

 

* “NOEL” ve 1 Ocak 2021 “Yeni Yıl” tatili nedeniyle bazı enstrümanların işlem saatlerinde değişiklikler olacaktır.

 

 

 

“PİYASANIN ROTASI”

 

Trump İmzaladı

 

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 80,762,022 – tedaviye pozitif cevap veren 52,123,523 – ölü sayısı 1,764,318 kişiye ulaşmıştır. Aşılama faaliyetleri devam ederken, vaka sayısında artış hız kesmeden devam etmektedir.

 

BioNTech/Şahin açıklamalarda bulundu;

 

Gelecek yaz sonu normal hayata dönme ihtimali var

Bizim aşılarımız kış zamanında enfeksiyonları azaltacak durumda değil. İnsanların disiplinli olması lazım. Kendilerini korumaları lazım. Başkalarını korumaları lazım. Şimdi bizim aşımız ihtiyar insanlara ve sağlık personeline gidecek. Onları koruyabiliriz. Gelecek yaz enfeksiyon rakamları düşecek. Çünkü yazın bu korona enfeksiyonu azalıyor. Mühim olan bizim aşıyla ve başka aşılarla, Türkiye’de de aşı üretiliyor ve Çin’den aşı gelecek, bütün şirketlerle beraber olarak yeterince aşı dozu Türkiye’ye hazır edebileceğiz. İnsanların yüzde 70’ine aşı yapmamız gerekiyor. Bunu başarırsak, gelecek kış gelmeden önce, o zaman normal bir hayata dönebiliriz. Mühim olan şimdi disiplinli kalmak.”

Başkalarını, sevdiklerimizi tehlikeye atmamamız gerekiyor. Yardım geliyor. Yaza kadar yetişecek. Sabırlı olalım. İnşallah gelecek yazın sonunda hepimizin normal hayata dönme ihtimali var. İnşallah gelecek yaz bu başarımızı beraber kutlarız

Trump, ekonomi destek paketini ve bütçe tasarısını imzalamıştır.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

 

Faiz, kur, enflasyon şer üçgenini kırmakta kararlıyız

İnşallah 2021 yılı milletimize söz verdiğimiz gibi demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır.

Piyasalarda iyimserlik ön planda olurken, Trump’ın imzaları ile altın ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden pozitif hareketler devreye girmektedir.

 

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3650 seviyesi üzerinde 3716 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli olarak 3650 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,9414 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1850 seviyesi üzerinde $1895 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,2210 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,5794 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 320.870 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket devam etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu) zayıflık sürmektedir.

 

 

 

 

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (21 – 28 Aralık) performansları (- kırmızı / + yeşil)

 

Türk Lirası, %1,13 değer kazancı göstermektedir.

 

 

 

 

 

Kıymetli madenler, 5 günlük (17 – 24 Aralık) performansları (- kırmızı / + yeşil)

 

Altın %0,95 değer kazancı – Gümüş %1,54 değer kazancı göstermektedir.

 

 

 

 

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 2,147,578 kişiye çıkarken, ölü sayısı 19,878 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile hasta/vaka sayılarında artış devam ederken, toplam test sayısı 23,777,926 kişiye ulaşmıştır. Günlük hasta sayısı (2806) 3000 kişi altında sürmektedir.

 

 

 

Bakan Koca: Bugün tespit edilen 2.806 hastamız var. Vaka ve hasta sayımız düşmeye devam ediyor. Temaslı sayısı ve test talebi de azalıyor. Tedbir ve kısıtlamaların etkisini yakında kayıplarımızda da görmeyi ümit ediyoruz. Mücadele sürekliliği başarıyı kalıcı kılacak.

 

Pekin’deki COVID-19 alarmı ve Pekin gümrüğünde görülen COVID-19 vakası sebebiyle gümrük hareketliliğine geçici olarak ara verilmiştir. Bu nedenle gümrük işlemlerinden sonra yola çıkması beklenen aşılarımızın gelişi bir iki gün ertelenmiştir. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak GCM Yatırım

Hibya Haber Ajansı