unus Cumhurbaşkanı Said'in emriyle, yolsuzluktan şüphelenilen ulusal yolsuzlukla mücadele kurumuna ve Tunus'un onlarca yıllık otokratik yönetimi sırasındaki suistimallerle yüzleşmek için oluşturulan Hakikat ve Onur Komisyonu hakkında soruşturmalar açıldı.


Soruşturmalar, Cumhurbaşkanı Said'in başbakanı ve kilit Kabine üyelerini görevden almasını ve Nahda'nın çoğunlukta olduğu parlamentonun 30 gün süreyle askıya alınmasını takip ediyor.


Nahda ve diğer iki siyasi parti, 2019 seçimleri öncesinde yasadışı yollardan para toplamakla suçlanıyor. Mali savcılık sözcüsü Mohsen Dali, soruşturmanın "dış finansman ve bilinmeyen fonların kabulüne" odaklanacağını söyledi.
Nahda lideri ve meclis başkanı Rachid Ghannouchi, partisinin Tunus'un ekonomik, sağlık ve diğer sorunları için suçlanacak mükemmel bir hedef olduğunu itiraf etti.
Gannuşi, koronavirüsü yönetmek yerine kendi iç kaygılarına odaklanmakla suçlanan Ennahda'nın "diğer partiler gibi kendisini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini" kabul etti.


Nahda, Cumhurbaşkanı Said'i darbe düzenlemekle suçladı, ancak iddia uluslararası toplumda çok az destek gördü. ABD, AB ve diğer dünya güçleri, Said'in eylemlerini kınamayı bıraktı ve onu hızla yerine yeni bir başbakan ve hükümet atamaya çağırdı.
Said, yeni bir lider atayacağı bir hükümetin "yardımıyla" yürütme yetkisini üstleneceğini söyledi. Muhtemel adayların isimleri Said'in sivil toplum temsilcileriyle yaptığı konuşmanın ardından açıklandı.


Siyaset bilimci Slaheddine Jourchi, "Cumhurbaşkanı Said, gelecekteki hükümet başkanını seçerken çok dikkatli olacak çünkü kendisi ile aynı politikaları benimseyecek güvenilir ve sadık bir insan istiyor" dedi. Tunuslulara ve dünyaya doğru kararlar verdiğini göstermek için büyük bir zorlukla karşı karşıya.”
Said, ekonomik ve sağlık krizi içindeki bir ülkeyi istikrara kavuşturmak için eylemlerinin gerekli olduğunu ve sıradan Tunuslular arasında geniş destek gördüklerini söyledi.


Emekli bir ordu subayı ve güvenlik uzmanı olan Omar Oudherni, ülke çapında protestolarla geçen bir günün ardından, cumhurbaşkanının hamlelerinin "öfke gelişimini durdurduğunu… Bu karar durumu sakinleştirdi ve devleti, vatandaşları ve hatta iktidarı korudu" dedi. halkın gazabından siyasi partiler."