Tunus'ta devlet güçleri arasında aylarca süren çatışmalardan sonra, siyasi krizin geçen ay Cumhurbaşkanı Said'in ulusal diyaloğu kabul etmesiyle çözülmesi bekleniyordu, ancak darbe planı iddiaları bir kez daha ülkenin gündemini sarstı.

İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesinde yayınlanan belge ve iddialarla ilgili olarak Kartaca Sarayı'nda Başbakan Hişam Meshi ve Savunma Bakanı İbrahim el Bertaci ile görüşen Cumhurbaşkanı Said, "Biz ne darbenin destekçisiyiz ne de destekçisiyiz ama biz kurumlar arası entegrasyonu savunuyoruz." açıklamasını yaptı.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Diplomatik Ofisi Ataşesi Walid al-Hucam, belgenin zamanlamasının önemli olduğunu ve belgeyi hazırlayanların "iyi niyetli olmadığını" belirtti.

Hücam, "Bu işin arkasında Tunus'un refahını istemeyen, ortalığı karıştırmaya, cumhurbaşkanlığını ve devleti itibarsızlaştırmaya çalışan odaklar var" dedi.

Habere konu belgenin resmi belgelere aykırı hatalar içerdiğini kaydeden Hücam, "Belgenin içeriğinde yazılanları tamamen reddediyoruz, bu tür rezalet ve basitleştirmelerden uzağız" dedi.

"BAŞKAN KENDİNİ SAVUNDU"

Tunuslu siyaset araştırmacısı Tarık el-Kahlavi yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Said'in Anayasa'ya bağlılığını sorgulamaktan kaçınmak istediğini ve konunun başka taraflara yönlendirilmemesi için tartışmaları sonlandırdığını söyledi.

Kahlavi, "Cumhurbaşkanının sıklıkla vurguladığı bir nokta var. Yani, anlaşmazlığa rağmen mevcut Anayasa'ya saygı göstereceğine yemin ediyor." dedi.

Kartaca Sarayı'ndaki görüşmeyi hatırlatan Kahlavi, "Cumhurbaşkanı Said bu harekete karşı siyasi olarak kendini savundu. Aynı zamanda Başbakan Meshi ve Savunma Bakanı Bertaci'yi kabul ederek duruşunu sürdürdü." kullanılan ifadeler.

Kahlavi, "Cumhurbaşkanı savunmada. Davranışındaki değişiklik bir taktik veya eleştirinin sonucu olabilir. Özellikle son iki haftadır mevcut krizi sona erdirmek için ulusal bir diyalog düşünülüyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Said'in ülkedeki krizin çözümü için net bir vizyona sahip olduğunu belirten Kahlavi, Said ve bazı kişilerin hükümeti krizi çözmede yetersiz gördüklerini söyledi.

Belgenin sızdırılmasını eleştiren Kahlavi, şunları söyledi:

"Bu belgeyi sızdıran kişinin istediği Tunus'ta siyasi çatışmanın önünü açmaktır. Belgenin Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından zımnen kabul edildiğini düşünen herkes yanlıştır. Said, belgenin cumhurbaşkanlığıyla ilgisi olmadığını belirtti." dedi.