Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan yayıncısı CBS News'e verdiği röportajda, Türkiye'nin savunma sistemlerine kendi karar vermesi gerektiğini söyledi.

Geçen hafta New York'ta muhabir Margaret Brennan'a konuşan Erdoğan, Türkiye'ye Amerikan yapımı Patriot füzeleri satın alma seçeneği verilmediğini ve 1,4 milyar dolarlık ödemeye rağmen F-35 hayalet jetleri teslim etmediğini açıkladı. Erdoğan'ın yorumları, Pazar günü yayınlanan röportajın tamamından önce yayınlanan alıntılarda geldi.

Türkiye, Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini satın aldıktan sonra ABD tarafından F-35 programından çıkarıldı ve savunma yetkililerine yaptırımlar uygulandı. ABD, Rus sistemlerinin NATO içinde kullanılmasına şiddetle karşı çıkarak bunun F-35'ler için bir tehdit oluşturduğunu söylüyor. Türkiye, S-400'lerin NATO sistemlerine entegre edilmeden bağımsız olarak kullanılabileceğini ve bu nedenle risk oluşturmadığını savunuyor.

ABD ayrıca, Rusya'nın etkisini püskürtmeyi amaçlayan 2017 yasası kapsamında Türkiye'yi satın aldığı için 2020'de Türkiye'ye yaptırımlar uyguladı. Hareket, CAATSA olarak bilinen yasanın bir ABD müttefikini cezalandırmak için ilk kez kullanılmasıydı.

Ancak Erdoğan meydan okumaya devam etti. Brennan'ın Türkiye'nin daha fazla S-400 alıp almayacağı sorusuna Erdoğan, "Tabii ki evet" dedi.

Erdoğan, 29 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de bir araya gelecek.