Uğur Zengin'in sesindeki gurur, Türkiye'nin beşinci nesil hayalet savaş uçağının tam ölçekli modelinin önünde dururken hissediliyor.

Milli Muharip Uçak Projesi Başkan Yardımcısı Zengin, "Türkiye için çok prestijli bir proje ve tüm savunma sanayisine birçok yeni teknoloji kazandıracak teknik bir atılım" dedi.
"Uçakta çok yüksek oranda yerel parça olacak."

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen TF uçakları, Türkiye'nin önde gelen endüstrilerinden biri olarak görülen bir endüstrinin tartışmasız en değerli mücevheridir. Bu hafta İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda öne çıktı.

Türk Hava Kuvvetleri'nin eskiyen F-4 ve F-16 jetlerinin yerini alacak savaş uçağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023'te halkın hizmetine sunulacak ve operasyonel hale gelmesi bekleniyor. yıllar sonra. .

Uçağın kanatları altında Roketsan ve Tübitak tarafından üretilen füze sıralarına işaret eden Zengin, "Tüm füze sistemleri yerli firmalardan olacak" dedi.

GE Havacılık tarafından tasarlanan ve Türkiye'de lisanslı olarak üretilen motora atıfta bulunarak, "Nihai hedef, başlangıçta F110 motorunu kullanacak olsa bile yüzde 100 Türk olan bir uçağa sahip olmak" dedi.

Deney aşamasını geçene kadar eskiden TF-X olarak bilinen TF'nin tanıtımı, Türkiye'nin ABD liderliğindeki F-35 hayalet avcısı projesine başlamasından sonra daha da acil hale geldi.

Ankara, ABD'nin F-35'in sırlarını tehdit ettiğini iddia ettiği Rus S-400 füze savunma sistemlerini edindikten sonra 2019 yılında programdan çıkarıldı.

100'den fazla jet sipariş etmişti ve diğer Batılı müttefiklerle birlikte savaş uçağını geliştirmek için en az 1,2 milyar dolar yatırım yapmıştı.

Washington daha sonra S-400 alımı üzerinden Türk savunma sanayisini hedef alan yaptırımlar uyguladı, ancak bunlar Türkiye'nin son teknoloji silahlar üretme yarışını etkilememiş gibi görünüyor.

1993 yılından bu yana yılda iki kez düzenlenen savunma fuarına ev sahipliği yapan Türkiye'de bu yıl 53 ülkeden 1.200'ün üzerinde fuar standının yer aldığı ve 83 ülkeden delegelere hizmet verdiği görüldü.

İstanbul'un batı eteklerinde büyük bir showroom, piyade botlarından 2.000 librelik (907 kg) bombalara ve yüksek zırhlı personel taşıyıcılardan keskin nişancı dürbünlerine kadar çeşitli ürünlerin sergilendiği dört günlük etkinliğe ayrıldı.

Göğüsleri madalyalarla dolu olan yabancı generaller, kot pantolon ve tişört giyen Türk gençleriyle omuz silkti ve sunulan tabancaları denemek için ellerinde tüfeklerle poz verdi.

El Cezire Cuma günü katıldığında, iki hükümet bakanı - Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank - sergileri gezdi, ardından gardiyanlar, yetkililer ve gazeteciler geldi.


Türk ordusunun en büyük füze tedarikçisi ve Türkiye'nin uzay programının kilit oyuncularından biri olan Roketsan'ın genel müdürü Murat İkid, "Türk savunma sanayii, COVID-19 koşullarında bile güçlenmeye devam etti" dedi. Dedim.

"Artık gücümüzü tüm dünyaya gösterme zamanı."

Salı günü fuarın açılışında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sektöre verilen önemin altını çizdi.

Terörle mücadelesinin en kritik anlarında terk edilen ve sınırları tehdit altındayken ihtiyaç duyduğu ürünü alamayan bir ülke olarak, kendi ihtiyaçlarımızı hızla karşılamak için adımlar atmak zorunda kaldık" dedi.

Hükümetin Savunma Sanayii Müdürlüğü'ne göre, savunma projelerinin değeri 2002'de 5,4 milyar dolardan geçen yıl 55,8 milyar dolara yükselirken, savunma ve havacılık ihracatı 2002 ile 2019 arasında 248 milyon dolardan 3,1 milyar dolara yükseldi.

Havelsan'da robotik ve otonom sistemler projesine liderlik eden Gürkan Çetin'e göre, bu büyüme “dış ülkelerden ve dış politikalardan bağımsız olma” arzusundan kaynaklandı.

Al Jazeera'ya, "Türkiye geçmişte bazı silah sistemlerini ve bileşenlerini almakta bazı sorunlar yaşadı ve bu, kendimize ihtiyacımız olanı sağlamak için ileriye doğru sıçramamıza izin verdi" dedi.

Türkiye'nin önde gelen silah tedarikçilerinden biri olan ABD, Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'ı işgal etmesinin ardından silah ambargosu uyguladı ve birkaç NATO ülkesi kısa süre önce 2019'da kuzeydoğu Suriye'de Kürt savaşçılara karşı bir operasyon başlattı. Başlamayı kabul ettiler. ardından savunma satışlarını engelledi.

Savunma sektörünün mali gücündeki genişlemeye, Türk silah sistemlerinin Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki kanıtlanmış etkinliği konusunda artan bir gurur duygusu eşlik ediyor.

Zengin, "Birçok Türk silah sistemi muharebede test edildi, bu da sahada neler yapabileceklerini göstermesi açısından önemli" dedi.

Türkiye'nin drone projesi, özellikle Katar, Ukrayna, Fas, Azerbaycan, Tunus ve NATO üyesi Polonya'nın Rusya'ya karşı kanıtlanmış bir sicile sahip silahlı İHA'lar (insansız hava araçları) sipariş etmesiyle dünyanın dikkatini çekti.

El Cezire