1926’da İskoç mücit John Baird televizyonu icat edip, geliştirmesi sürecini tamamladıktan sonra 1930 yılında satın alınabilecek bir eşya oldu. İlk başlarda zengin ailelerin evinde bulunan, özel eşya konumundaki Televizyon, sonraları hemen herkesin evindeki yerini aldı. 

Televizyonun ülkemize gelmesi kolay olmadı; ''şeytan kutusu, günah makinası'' gibi yaftalamaların yapıldığı televizyon ülkemize ancak 1952 yılında gelebilidi.

1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) kendi bünyesinde yaptığı televizyon yayını Türkiye’deki ilk televizyon yayını olarak tarihe geçti. İlk yayın, İstanbul Teknik Üniversitesi “Maçka Silahhanesi” olarak kullanılan, 1955 yılında İTÜ’ye tahsis edilen, bugün ise Yabancı Diller Yüksekokulu olarak kullanılan Maçka’daki binada çekildi. Stüdyo hala İTÜ tarafından muhafaza ediliyor. 

Türkiye, 53 yıl önce bugün ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalı TRT ile ekranla tanıştı. 

31 Ocak 1968'de Ankara’da Mithatpaşa Stüdyosu’nda ilk deneme yayını yapıldı. Spiker Nuran Devres'in yaptığı anons ile başlattı. Aynı yıl ilk televizyon oyunu ''Şair Evlenmesi'' canlı olarak yayınlandı. 

Türkiye'de Televizyon hemen her evde kısa sürede yerini aldı; dolapların üstünde, dantel örtülerle örtülü televizyonun hikayesi bu kadarla sınırlı değil tabi.

1 Mayıs 1964'te çıkarılan TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları içerisinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandı.

1970 yılında İTÜ Tv yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devretmek zorunda kaldı.

Türkiye'de Televizyon tarihinde ilk kez kesintisiz özel yayın 1973 yılında yapıldı. Yılbaşı için yapılan bu özel yayın tam 11 saat sürdü. 

1976 yılında ilk renkli yayın yapıldı. 1984 yılında tamamen renkli yayına geçildi. 

Atatürk'ün talimatıyla ''Türkiye’nin Kalbi Ankara'' adlı belgesel Rus yapımcılara yaptırıldımış ve TRT’de yayınlanmıştır. Ancak 1969'da TRT’nin genel müdürü İlhan Öztrak kuruma baskın yaparak yayını yasaklayarak yayından kaldırmıştır.

1990 yılında ilk özel Televizyon kanalı Star Tv kurulsa da, siya beyaz ekranlı eski yayınların tadını hiçbir şey verememiştir.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com