Ağustos 2010'da, o zamanlar 15 yaşında olan Sajad Sanjari, bir adamı ölümcül şekilde bıçaklamaktan tutuklandı. Adamın kendisine tecavüz etmeye çalıştığını ve nefsi müdafaa ettiğini iddia ettiğini, ancak 2012 yılında cinayetten hüküm giydiğini ve ölüm cezasına çarptırıldığını söyledi.

Sanjari Pazartesi günü gizlice idam edildi, ancak ailesi cinayetten ancak bir gardiyan cesedi toplamalarını istedikten sonra bilgilendirildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu direktör yardımcısı Diana Eltahawy, "İranlı yetkililer, Sajad Sanjari'nin gizlice infaz edilmesiyle çocuk adalet sistemlerinin katıksız zulmünü bir kez daha gösterdiler" dedi.

“Suç işlendiği sırada 18 yaşın altındaki kişilere ölüm cezasının uygulanması uluslararası hukukta kati surette yasaklanmıştır ve çocuk haklarına vahşi bir saldırı teşkil etmektedir.

Eltahawy, "Sajad Sanjari'nin daha kendisine ve ailesine veda etme fırsatı bulamadan gizlice infazı, İranlı yetkililerin insanların ve halkın hayatını kurtarmak için özel müdahalesidir" dedi. 


İnsan hakları grubu ayrıca diğer iki genç adamın, Hüseyin Şahbazi ve Arman Abdolali'nin (tutuklandığında ikisi de 17) "yakın" infaz riski altında olduğu konusunda uyardı.

Uluslararası Af Örgütü, Shahbazi'nin planlanan infazına kadar uluslararası bir tepki olmadığı için çoktan ölmüş olacağını belirterek, "Duruşmaları, işkenceyle lekelenmiş 'itirafların' kullanılması da dahil olmak üzere ciddi ihlallerle gölgelendi." Dedi. Söz konusu. Temmuz ayında yetkilileri öldürmeyi ertelemeye ikna etti.

Hak grubu, “İdamı her an yeniden planlanabilir” diye uyardı.

Af Örgütü, İran'da çocukken işlenen suçlardan ölüm cezasına çarptırılan 80 kişinin kimliğini tespit ettiğini ve 2005'ten bu yana suçları işlendiği sırada çocuk olan "en az 95" in idam edildiğini söyledi.

Af Örgütü, "Risk altında olan ve idam edilenlerin gerçek sayısının daha yüksek olması muhtemel" dedi.

Haklar grubu ayrıca, yargı sistemi tarafından kız ve erkek çocuklarına nasıl davranıldığını düzenleyen eşit olmayan yasaların altını çizdi: “15 aylıktan büyük erkekler ve dokuz aylıktan büyük kızlar, cinayet ve diğer bazı ciddi suçlardan eşit derecede suçlu olabilir. yetişkinler."

Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeye ve Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmeye taraf bir devlet olarak İran, yasal olarak 18 yaşın altındaki kişilere çocuk muamelesi yapar ve asla ölüm cezasına veya ömür boyu hapis cezasına tabi değildir. 

(Arap Basını)