Eurotahvil Piyasaları

FED toplantısı sonrasında 1.60 seviyelerine kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirileri bugün aynı oranda geri çekildi ve işlem gününü 1.50 seviyesinin hemen üzerinde sonlandırdı. Avrupa tarafında ise satış baskısı devam etti, Avrupa 10 yıllık gerisileri ortalama 2 baz puan artarken İtalya, İspanya ve Portekiz 10 yıllık tahvil getirilerindeki artış daha dikkat çekiciydi. Türkiye tarafında ise ülke risk primi yaklaşık 6 puan artışla 390 seviyelerine gelirken kısa vadeli hazine kıymetlerinde yaklaşık 25c, daha uzun vadelerde ise or

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, dün gerçekleşen FED toplantısı sonrasında enflasyon risklerini kabul etti ve politika yapıcıların tahvil alımlarını azaltma konusunda tartışmaya başladıklarını söyledi. Politika yapıcıların nokta grafiği, 2023'ün sonuna kadar beklenenden daha hızlı bir sıkılaştırma hızı olan iki faiz artışı beklediklerini gösterdi. Bu, Fed'in şimdiye kadar aşırı güvercin olan küresel piyasalarla iletişiminde bir dönüm noktası oldu. Dün beklenenden daha şahin olan Fed kararı hisse senetlerinde sürdürülebilir şekilde daha yüksek fiyatlara giden yolu sınırlandırırken piyasayı artık geri çekilmeye neden olan olumsuz manşetlere karşı daha savunmasız bıraktı. Dün beklenmedik gelişmeler sonucunda düşüş yaşanılan ABD endekslerinde bu gün karışık seyir hakimdi. Nasdaq belirgin bir şekilde öne çıkarak %0.87 oranında değerlenirken S&P500 endeksi yatay negatif Dow Jones endeksi ise %0.6 oranında düşüş ile günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde hammadde enerji ve finans sektörleri %3.15 ila %2.35 arasında değer kaybederek endeksin en kötü performansını sergileyen sektörler olurken IT ve takdirsel tüketim ürünleri sırasıyla %0.64 ve %0.4 değerlenerek en çok değerlenen sektörler oldular. Yatırımcıların büyüme odaklı hisse senetlerine dönmesiyle birlikte Microsoft ve Apple sırasıyla %1.4 ve %1.3 oranında primlenerek en iyi performansı sergilerken %3.55 oranında değer kaybeden Caterpillar ve %3.1 düşüş yaşayan Dow en çok kaybeden hisseler oldular. Dün kayıpları sınırlı kalan Goldman Sachs ve JPMorgan ise sırasıyla %2.5 ve %2.9 değer kaybettiler. S&P500 endeksinde ise özellikle Occidental Petroleum’da yaşanılan %7.6’lık düşüş ile birlikte %3.5 değer kaybeden enerji sektörü en kötü performansı sergilerken finans da %2.95 düşüş yaşayarak en çok düşüş yaşayanlar arasında yer aldı. IT ve sağlık ise sırasıyla %1.2 ve %0.8 değerlenerek en çok değerlenen endekslerden oldular. Endekste dikkat çeken düşüşlerden olan Occidental Petroleum’un borç yükü fazla olan Anadarko satın almasından sonra zayıflayan finansalları %7 üzerindeki düşüşlerde önemli rol oynadı. Astra Zeneca’nın Avustralya’da 60 yaşından küçükler ile sınırlandırılması sonucunda gün içerisinde %1 civarı değer kaybetse de gün sonunda yatay negatif işlem gördü.

AMD PRİMLENDİ

Sağlık sektöründe bir diğer gelişme ise Tenet Healthcare’ın Florida’da bulunan 5 adet hastanesi $1.1 milyara satması ve hisselerinin %2.8 değerlenmesi oldu. Elektrikli araç üreticisi LordsTown ise siparişlerinin bağlayıcı unsur içermediğini söylemesi üzerinde %4.3 kayıpla günü sonlandırdı. Aldevron’u $9.6 milayara satın aldığını açıklayan Danaher %5 civarı değerlenerek dikkat çekerken Jefferies tarafından hedef fiyatı $740’dan $854’a çekilen Nvidia %4.76 değerlendi. Bir diğer yarı iletken firması olan AMD ise %5.5 oranında primlendi. Beklentinin üstünde bilanço açıklamasında bulunan Adobe ise %1.5 civarı yükseldi. Avrupa’ya baktığımız zaman güne kayıplarla başlayan endeksler gün sonunda kayıplarının bir kısmını geri aldılar. EuroStoxx 50 %0.15 ve DAX endeksi %0.1 oranında değerlenirken FTSE100 endeksi %0.5 değer kaybetti. FTSE 100 endeksinde bakır fiyatlarının sert düşüşü ve diğer kıymetli metallerde görülen gerileme ile birlikte hammadde sektörü %2.5 değer kaybederek dikkat çekerken IT %1.76’lık kaybı ile en çok düşen ikinci sektör oldu. İletişim servisleri ve takdirsel tüketim ürünleri ise endeksin en çok değerlenen sektörleri oldular. Endekste yüksek hacimli dikkat çeken hisseler arasında %3.6 düşüş yaşayan Glencore ve %3.26 kayıp yaşayan BHP Group’un yanı sıra %2.7 oranında primlenen BT Group ve %1.86 yükselen International Consalidated Airlines yer aldı. DAX endeksinde ise finans ve sağlık %1.1 ve %0.5 değerlenerek en iyi performansı gösterirken alt yapı sektörü %1.37 düşüş ile en kötü performansı sergiledi. Endekste MTU Aero Engines %3.34 ve Deutsche Boerse %2.75 değerlenerek yatırımcılara en çok kazandıran hisselerden olurken RWE %1.74 oranında HeidelbergCement ise %1.56 oranında kayıp yaşayarak en çok düşen hisseleri oldular. Bugün açıklanan ekonomik veriler arasında Euro Bölgesi Mayıs ayı son revize enflasyon verisi beklentiye paralel %2, ABD haftalık işsizlik başvuruları beklenti olan 360 binin üzerinde 412 bin, Philadelphia Fed İş Görünümü endeksi beklentinin altında 30.7 ve öncü endeks beklentiye paralel %1.3 olarak açıklanarak dikkat çekti. Ekonomik verinin seyrek olduğu haftanın son iş gününde piyasalar Japonya Mayıs ayı enflasyon verisini ve Almanya üretici fiyat listesini takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve öncü endeks dışında önemli bir verinin olmadığı işlem gününde FED toplantısının etkileri devam ediyor. 91.55 seviyesindeki 200 günlük ortalamasın üzerine yerleşen Dolar endeksi bugün de yukarı yönlü hareketine devam ediyor ve 92 seviyesinin hemen altında işlem görmekte. 92 psikolojik sınırı ve 92.50 seviyesinde bulunan 1 yıllık Fibonacci direnci parite için takip edilecek direnç noktaları olarak öne çıkıyor. Avrupa seansının açılışında 1.20 desteğinin de kırılmasıyla satış baskısının hızlandığı EURUSD paritesinde 1.19 seviyesi şimdilik destek olmayı başarıyor. 1.19 seviyesinin de kırılması durumunda satış baskısı hızlanacaktır. Yarın açıklanacak olan Japonya Merkez Bankası kararı öncesinde Yen G10 para birimleri arasında tek değer kazanan para birimi konumunda. Yaklaşık %0.40 kayıpla 110 seviyesinin hemen üzerinde işlem ören USDJPY paritesi için 110 psikolojik sınırı ve 109.15 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek önemli destek noktaları olarak öne çıkıyor. Dolar kazanımlarına paralel olarak küresel ödeme aracı olarak Euro’nun öne çıkması GBP’nin üzerindeki satış baskısını artırıyor. 1.3925 seviyelerinden işlem gören parite için 1.3937 seviyesindeki 100 günlük ortalama ve 1.39 seviyesi takip edilecek destek noktaları olarak öne çıkıyor. Altın $1800 seviyesinin de üzerinde tutunamadı yaklaşık $35 kayıpla $1735 seviyelerinden işlem görmekte.

GÜMÜŞ FİYATLARINDA GERİLEME

FED’in enflasyon beklentilerini yükseltmesinin ve nokta tablolarda da görülen faiz artış beklentilerindeki yoğunlaşma sonrasında değerli metallerdeki baskı artarken teknik seviyelerin de kırılması hareketi hızlandırıyor. $1795 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama ilk direnç noktası olarak öne çıkarken geri çekilmenin devam etmesi durumunda $1760 ve $1740 seviyeleri destek olarak gündeme gelecektir. Gümüş fiyatlarında daha sert bir geri çekilme var ve $26 desteği test ediliyor, kırılması durumunda $27.75 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalama ilk destek noktası olarak karşımıza çıkacaktır. Dün beklentilerin çok üzerinde azalan stok verisinden sonra $73 seviyelerini test eden ancak kalıcılık sağlayamayan ham petrol bugün de satıcılı ve $71 seviyelerinden işlem görmekte. 14 günlük RSI indikatörü 65 seviyesinde ve aşırı alım bölgesine çok yakın. $71 seviyesinin de kırılması durumunda $70.40 seviyesine kadar önemli bir destek yok. Altın ve gümüş fiyatlarında gördüğümüz satış baskısı LME kontratlarında da var, LME bakır kontratı yaklaşık $350 kayıpla $9200 dolar seviyesinin altına gelirken son 2 ayın en düşük seviyesine ulaşılmış durumda. Bakır için $9000 seviyesi kritik bir destek olarak öne çıkıyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı