Fed üyelerinden gelen açıklamalarda şahin tonun genel olarak korunması, Fed’in önden yüklemeli faiz artışlarını sürdüreceğine dair beklentiler ve bu haftaki Jackson Hole toplantısında şahin mesajların geleceğine dair beklentiler küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Öte yandan Avrupa’daki enerji krizi ve resesyon endişeleri de önemli risk başlıkları olarak izleniyor. Borsa İstanbul’da ise bankalar öncülüğündeki yükseliş eğilimi devam ediyor.  

 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    15:30 ABD – Dayanıklı Mal Siparişleri Önem: Yüksek 

•    17:00 ABD – Bekleyen Konut Satışları Önem: Orta

Türkiye

TUİK ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksini yayımladı. Buna göre ağustos ayında bir önceki aya göre %6,1 oranında arttı; Temmuz ayında 68,0 olan endeks, Ağustos ayında 72,2 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, dar gelirliler için iki yeni destek için çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Bakan Nebati, kredi düzenlemesine ilişkin "Bu adım ile faizlerde gerileme hedeflendi. Büyük ihtimalle kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı konusunda beklentimiz var" dedi. TCMB’nin hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan kredi düzenlemesinin ardından dün de TÜFE'ye endeksli kıymetlerle ilgili bir düzenleme geldi. Buna göre TÜFE’ye endeksli kıymetlerin teminat sistemindeki iskonto oranı %50’den %60’a yükseltildi. 

Euro Bölgesi

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'den onay gelmesi halinde bu hafta sonu İran ile nükleer anlaşma olabileceğini söyledi. Öte yandan, Avrupa Birliği'nin ön raporuna göre kıta son 500 yılın en ağır kuraklığını yaşarken bu durumun bazı ürünlerin hasadında önemli kayıplara neden olduğu belirtildi.  Avrupa tarafında açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite ikinci ayda da daralarak talepteki azalma ve birçok sektördeki zayıflamanın resesyona neden olabileceği sinyali verdi. Euro Bölgesi’nde ağustos ayında düşüşe imalat sektörü öncülük etti. İmalat PMI endeksi Ağustos’ta 49,8’den 49,7’ye gerilerken, Hizmet PMI endeksi 51,2’den 50,2’ye, bileşik PMI ise 49,9’dan 49,2’ye geriledi.

 

ABD

 

ABD'nin Ağustos ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verileri açıklandı. Buna göre, imalat sanayi PMI, Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla 0,9 puan azalarak 51,3 değerine düştü. ABD'de hizmet sektörü PMI verisi ise Ağustos'ta geçen aya göre 3,2 puan azalarak 44,1'e indi. S&P Global Ekonomisti Siân Jones, Ağustos ayı öncü verilerinin ABD özel sektörünün sağlığının endişe verici olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Jones, faiz oranlarındaki artışların etkisi ve tüketici harcamaları üzerindeki güçlü enflasyonist baskılarla talep koşullarının zayıfladığını belirtti. Bugün ABD’de ham petrol stokları ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Öte yandan, ABD'de doğalgaz vadeli fiyatları küresel stokların kış talebini karşılayamayacağına dair endişeler nedeniyle 2008'den bu yana ilk kez 10 doların üzerine çıktı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yaşanan küresel enerji krizini derinleştirirken, ülkelerin talebi karşılamakta yetersiz olan sıvılaştırılmış doğalgaz temin etmek konusunda zorlanması gaz fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı