Eurotahvil Piyasaları

Amerika'da tarım dışı istihdam verilerinin beklenenden oldukça iyi gelmesiyle beraber ABD tahvillerindeki satış hızlandı. Veriler sonrasında gün içinde en yüksek seviye olan %1.62 seviyesine yükselen 10 yıllık tahvilin getirisi bir önceki kapanışa göre 0,7 baz puan düşüşle %1.56 seviyesinden günü sonlandırdı. Avrupa bölgesi tahvillerinin de hepsinde satıcılı seyir hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi 1 baz puan yükselerek -%0,30 seviyesinden işlem görürken, İtalya 10 yıllık tahvilin getirisi ise yine 1 baz puan yükselerek %0,75 seviyesinden günü sonlandırdı.

Yükselen ABD faizleri ve kurdaki volatilite nedeniyle Türk hazine eurotahvillerindeki satış bugün de devam etti. Ağbal'ın, fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceğini belirtmesi satışların hızını azaltsa da getiri eğrisinde bir önceki kapanışa göre 10-14 baz puan civarında genişleme oldu. Beş yıllık ülke risk primi 7 baz puan yükselerek 330 seviyesinde işlem görürken, beş ve on yıllık tahviller sırasıyla 4,94% ve 6,20%, seviyesinden işlem gördü.

Banka ve şirket kıymetlerinde ise hazine kıymetlerine göre sınırlı da olsa satışlar hakimdi. Yapı Kredi bankası 2022 vadeli senior kıymet %3,38 getiri seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet %7.01 getiri seviyesinden işlem gördü.

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi

Piyasaları ABD hisse senedi piyasaları Mart ayına oldukça hızlı başladı. Haftanın ilk ve son günlerinde değerlenmeler görülürken, geriye kalan günlerde ise sert satışlar görüldü. Haftanın son işlem gününde beklentilerin oldukça üzerinde gelen tarım dışı istihdam raporu ile alıcılı başlangıç gerçekleşti. Ancak, kısa bir süre içeresinde kendisini ekside bulan Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri seansı sırasıyla %1,85,%1,95 ve %1,55 oranlarında primlerle tamamlamayı başardı. Haftalık bazda bakıldığında ise endeksler kayıplarının tamamını geri alabilmiş durumda değil. Makro haber akışında ise öne çıkan konulardan biri, Demokrat senato üyelerinin ödenecek haftalık işsizlik sigorta primlerini $1,9 trilyonluk koronavirüs yardım paketinde azaltmayı daha uzun bir süre için uzatmayı kabul etmesi ile oldu. Avrupa Komisyonu başkanı Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa Birliği'nin Boeing ve Airbus'a yönelik yasadışı sübvansiyonlar konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığa bağlı olarak tarifeleri dört ay süreyle askıya alacağını söyledi. İtalyan hükümetinin OxfordAstraZeneca aşılarının Avustralya'ya gönderilmesini engellemesinin ardından, Avrupa'nın koronavirüs aşısının piyasaya sürülmesi bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Avrupa endeksleri ABD’de yaşanan ralliye yetişemeyerek negatif ayrıştı. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri sırasıyla %0,97, %0,95 ve %0,31 oranlarında değer kaybetti.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün tamamı günü kazanımlarla tamamlarken, enerji, iletişim hizmetleri ve sanayi hisseleri sırasıyla %3,87, %2,39 ve %2,38 oranında değerlenerek en çok getiri sağlayan sektörler oldu. Takdirsel tüketim sektörü ise %0,72 oranında primlenerek endekste en düşük getiriyi yatırımcılara sundu. JP Morgan analistleri tarafından Cisco Systems nötrden “overweight” konumuna yükselirken, Nikola hisseleri ise “overweight”’den nötr konuma çekildi. Olumlu revizyon Cisco hisselerinin %3,79 oranında artmasında rol oynarken, Nikola şirketine yönelik olumsuz not ise %7,05’lik kayıplara sebep oldu. Barclay ise Oracle’ın görünümünü yükseltti ve büyümenin hızlandığını gördüğünü söyledi. Şirket hisseleri ise günü %6,65 oranında primlerle sonlandırdı. Bloomberg ve Reuters'in raporlarına göre, jet üreticisi Boeing $4 milyarlık yeni bir kredi olanağı arayışı içerisinde ver bir grup bankaya ile görüşmeler halinde. Şirket, Ocak ayında analistlere yeterli likiditeye sahip olduğunu, ancak bilançosunu güçlendirme seçeneklerini değerlendirdiği için daha fazla borçlanmaya açık olduğunu söylemişti. Boeing hisseleri günü %0,66 oranında kayıplarla tamamladı. Yolcu gemisi işleten Norwegian Cruise hisseleri, 47,58 milyon hisse ile ek sermaye artırımına gideceğini açıkladıktan sonra % 12,31 değer kaybetti. Dow Jones endeksinde yer alan Goldman Sachs günü %0,58’lik kayıplarla tamamlarken, Intel %4,13, Microsoft %2,15, IBM %2,26oranlarında primlendi.

DAX endeksinde yer alan on sektörün üçü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, sanayi ve gayrimenkul hisselerinde %2’nin üzerinde gerçekleşen kayıplar endeksi aşağı çekti. Altyapı ve temel tüketim sektörleri ise sırasıyla %1,24 ve %0,82 oranlarında primlenerek endeksi yukarı taşıdı. Volkswagen, Avrupa’daki tamamen batarya ile çalışan otomobillerin payına ilişkin tahminini on yılın sonunda ikiye katlayarak% 70’e çıkardı ve bu zamana kadar yılda 1 milyondan fazla elektrikli araç teslim etmeyi beklediğinin sinyalini verdi. Volkswagen hisseleri bu gelişme ile birlikte %2,31 oranında primlendi. BMW ve Daimler hisseleri ise negatif ayrıştı ve sırasıyla %0,81 ve %0,51 oranlarında değer kaybetti. Endeksin en kötü performans gösteren şirketi %6,17 oranında kayıplarla Aero Engines olurken, Adidas %2,76 ve Siemens ise %1,81 oranında değer kaybetti. FTSE 100 endeksinde ise enerji hisseleri günü %1,65 oranında artıda sonlandırarak öne çıktı. Gayrimenkul hisseleri ise seansı %2,68 oranında ekside kapattı ve endekste en kötü performans gösteren sektör oldu.

Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi 200 bin seviyesinde yer alan beklentilerin oldukça üzerinde 379 bin olarak açıklanırken, aylık bazda işsizlik oranı ise bir önceki veri ve beklentilerin altında %6,2 olarak duyuruldu. Ocak ayı ticaret açığı ise beklentilerin üzerinde $ 68,2 milyar seviyesinde duyuruldu. Almanya tarafında ise takip edilen ekonomik veri fabrika siparişleri oldu ve %0,5’lik beklentilerin üzerinde %1,4 seviyesinde paylaşıldı.

Piyasalar haftaya ABD’nin aylık bazda paylaşacağı ÜFE& TUFE enflasyon verilerini, Michigan Üniversitesi Mart ayı öncü güven endeksini, haftalık bazda duyurulan işsizlik ve MBA mortgage (ev kredisi ) başvurularını takip ediyor olacak. Avrupa tarafında ise Ocak ayı Almanya endüstriyel üretimi ve AB dördüncü çeyrek GSYİH’inde bir revizyona gidilip gidilmeyeceği önem kazanacak.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD tarafında beklenilenden daha iyi gelen işsizlik verileri ile birlikte kritik 92,000 seviyesini yukarı yönlü kıran Dolar Endeksi en yüksek 92,192’yi test ederken seans sonunda %0,3 değerli şekilde 91,920 düzeyinden alıcı buldu. Gelişmiş ülke para birimleri arasında NOK ve CAD karşısında değer kaybeden USD en çok SEK ve AUD karşısında değer kazandı. 1,20 seviyesinin altına indikten sonra düşüşünü hızlandıran EURUSD paritesi ise %0,45 kayıpla 1,1916’dan işlem gördü. 1,1822 seviyesinde yer alan 200 günlük hareketli ortalama seviyesi ilerleyen günlerde önemli bir destek olarak takip edilecek. 1,3800 seviyesinin altını test ettikten sonra kayıplarının bir kısmını geri alan GBPUSD ise 20 ve 50 günlük hareketli ortalama seviyelerinin arasında %0,37 kayıpla 1,3843’den işlem gördü.

Dün Fed Başkanı Powell tarafından 10 yıllıkların getirisine müdahale edilmeyeceği açıklamasının ardından $1700 seviyesinin altına düşen Spot Altın haftanın son iş gününde yatay pozitif şekilde $1698 seviyesinden fiyatlandı. Altının aksine Spot gümüş en düşük $24,83 gördükten sonra kayıplarının bir kısmını geri alarak %0,7 zararla $25,18 düzeyinden alıcı buldu. LME metalleri arasında alüminyum %1 ve nikel %1,8 değerlenirken bakır %0,1 değer kaybetti.

OPEC tarafından üretimi artırmama kararı alınmasının ardından JP Morgan ve Goldman tarafından fiyat beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi ile birlikte petrol yükselişini sürdürdü. Dün test ettiği $65 seviyesini kıran Nisan vadeli WTI petrol %3,8 değerlenerek $66,28 düzeyinden işlem görürken kritik $70 seviyesinin hemen altında işlem gören Mayıs vadeli Brent petrol %4,3 primlenerek $69,56 seviyesinden işlem gördü.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı