Eurotahvil Piyasaları

FED toplantısından piyasa beklentisine paralel olarak hem faiz oranlarında hem de tahvil alım programında değişiklik yapılmazken 2023 yılına kadar en az 1 faiz artışı olabileceğini söyleyen üye sayısının 7 olması toplantının en önemli detayıydı. Gün içerisinde Biden’ın ABD seçimlerini müdahil olduğu için Putin’i suçlaması gerginliği artırırken tahvil getirileri de 1.67 seviyesine kadar yükselmişti. Faiz kararı sonrasında ise getirilerdeki geri çekilme sınırlı oldu ve 1.63 seviyelerinden işlem gördü. Avrupa 10 yıllık tahvillerinde ise satış baskısı devam ediyor. İtalya 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 7 baz puan artarken İngiltere, Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri de ortalama 5 baz puan yükseldi. Biden-Putin gerginliği sonrasında gelişmekte olan para birimlerinde yaşanan çıkışa paralel olarak Türkiye CDS’i de işlem gününü yaklaşık 15 puan primle 326/330 seviyelerinden sonlandırdı. Hazine kıymetlerinde de hem kısa hem de uzun vadelerde satış baskısı dikkat çekti. 2047 vadeli Hazine kıymeti yaklaşık $1.5 kayıpla işlem görürken getiri 6.8 seviyelerine geldi. 2030 vadeli kıymet ise yaklaşık $1 değer kaybetti. Hazine kıymetlerindeki satış baskısına rağmen şirket kıymetleri az da olsa olumlu işlem gördü. Uzun vadeli sub kıymetlerde yaklaşık25c kazanımlar dikkat çekti.

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD Merkez Bankası'nın yükselen enflasyon endişelerine rağmen en azından 2023'e kadar sıfıra yakın faiz oranlarını projelendirmeye devam edeceğini açıkladı. Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının enflasyonu % 2'nin biraz üzerinde görmek istediğini yineledi ve getirilerdeki son hareketin düzensiz olmadığını söyledi. Diğer önemli gelişmeler arasında 2021 büyüme beklentisinin 4.2%'den 6.5%'e revize edilmiş olması ve 2023 yılına kadar en az 1 faiz artışı bekleyen üye sayısının 7’ye yükselmiş olması yer alıyor.

ABD endeksleri, FED toplantısı sonrası sert yükselerek günü pozitif sonlandırdı. Dow Jones endeksi %0.58 oranında, S&P500 endeksi %0.3 ve Nasdaq %0.4 oranında değerlendi. Dow Jones endeksinde %4.48 artış ile en iyi performansı hammadde gösterirken sanayi %2 oranında değerlenerek dikkat çekti. Temel tüketici ürünleri ve IT ise sırasıyla %0.6 ve %0.3 değer kaybederek endeksin en zayıf performans sergileyen sektörleri oldular. Endekste Dow Inc. %4.5 oranında değerlenerek en çok primlenen hisse olurken Boeing %3.3 ve Caterpillar %3.2 oranında yükseldi. Endekste en sert kaybı ise geçtiğimiz günlerde sert yükselişler yaşayarak aşırı alım bölgesinde seyreden Walgreens Boots Alliance %1.1 düşüş ile yaşadı. S&P500 endeksinde ise alt yapı sektörü %1.6 değer kaybederek en kötü performansı sergilerken tercihe bağlı tüketim malları %1.4 ve sanayi %1.1 oranında değerlendi. Uber 70 bin sürücüye kaybettiği dava sebebiyle asgari maaş ödeyeceğini açıklaması üzerine %4.25 değer kaybederken Avrupalı otomobil üreticilerinin 2021 için beklentilerini iyileştirmesi ile birlikte Tesla %3.7 ve General Motors %1.3 değer kazandı. Eski mali tablolarında hatalı hesaplamalar yapıldığını ve tekrar açıklamaya yapacağını söyleyen Plug Power ise %7.9 düşüş yaşadı. Endekste en hacimli işlemler arasında %3.5 artan General Electric, %2.8 değerlenen American Airlines, %3.6 yükselen Micron yer alırken ViacomCBS % 4 düşüş ile dikkat çekti.

Astra Zeneca tarafından Covid-19 için üretilen aşının Avrupa İlaç Kurumu tarafından faydaları zararlarına ağır basıyor açıklamaları sonrası İtalya ve Fransa tekrardan kullanıma başladı. Salgın ise Fransa ve Almanya’da bütün hızıyla devam ediyor. Fed toplantısı ve Powell’in konuşması öncesi Avrupa borsalarında karışık seyir hâkimdi. Euro Stoxx 50 endeksi yatay negatif kapanırken FTSE100 endeksi %0.6 oranında değer kaybetti. DAX endeksi ise %0.3 oranında değerlenerek günü sonlandırdı. FTSE100 endeksinde iletişim servisleri %1.45 değerlenerek en iyi performansı sergilerken alt yapı sektörü %2.3 ve hammadde sektörü %2.2 değer kaybederek en kötü performansı sergilediler. İngiltere ile yaptığı ihalede beklenilenden daha iyi sonuç almasının ardından BT Group %6.5 değerlenirken Vodafone %1.8 oranında primlendi. Diğer yükselen hisseler arasında %3.5 ile Rolls-Royce, %1.8 ile HSBC ve %1.9 ile Standard Chartered dikkat çekti. Değer kaybedenler arasında ise M&G %4 ve Legal & General Group %3.5 kayıp ile en yüksek hacimlilerden oldular. DAX endeksinde ise isteğe bağlı tüketim ürünleri %2.5 oranında değerlenerek en çok primlenen sektör olurken alt yapı sektörü %1.9 oranında en çok değer kaybeden sektör oldu. Endekste 2021 satışlarının bir önceki yılın üstünde olacağını belirten Volkswagen %11 oranında değerlenirken 2021 satış beklentilerini yukarı çeken bir diğer araba üreticisi BMW %6.2 oranında primlenerek dikkat çekti. Delivery Hero %3.2 ve RWE %3.7 değer kaybederek endeksin en kötü performans sergileyen hisseleri oldular.

Bugün açıklanan ekonomi verileri arasında Avrupa Bölgesi Şubat ayı son revize TÜFE verisi beklentiye paralel %0.9, ABD haftalık MBA mortgage başvuruları -%2.2 ve Şubat ayı konut başlangıçlar beklenti olan 1560 binin altında 1421 bin olarak açıklandı. Ekonomik takvimin zayıf olduğu yarın İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, ABD işsizlik verisi ve Şubat ayı öncü indeks verileri takip edilecek.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın en önemli gündem maddesi FED toplantısında faiz oranlarında ve varlık alınlarında değişikliğe gidilmezken 2023 yılına kadar en az 1 faiz artışı bekleyen üye sayısı 7 ye yükselmiş. Kısa vadeli büyüme tahminleri yükseltilirken uzun vadeli büyüme tahminlerinde önemli bir değişiklik yok. ABD 10 yıllık tahvil getirileri kısa süreli 1.63 seviyesine gerilese de başkan Powell’ın konuşmasına kadar geçen sürede tekrar 1.66 seviyelerine gelmişti. Gün içerisinde 92 seviyesine kadar dolar endeksi ise FED faiz kararı sonrasında 91.50 seviyesine kadar gerilemiş durumda, 91.15 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama endeks için en önemli destek noktası olarak öne çıkıyor. FED toplantısı öncesinde ABD başkanı Biden’ın Putin hakkında yapmış olduğu açıklamalar ise Ruble üzerinde baskı yarattı. Dolar endeksindeki kayıplara rağmen Ruble %1’in üzerinde kayıpla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden konumunda. ZAR ise %1.6 primle dolara karşı en çok değer para birimi olarak öne çıkıyor. 14.65 ile günün en düşük seviyelerinden işlem gören USDZAR paritesi için 14.35 seviyesi ilk destek noktası olarak öne çıkıyor. EURUSD paritesi ise yaklaşık %0.50 primle 1.1965 seviyelerinden işlem gördü, FED sonrasında 1.1985 seviyeleri test edilmişti. 1.20 psikolojik sınırı EURUSD paritesi için önemli bir direnç noktası, kırılması durumunda 1.2049 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalamaya doğru bir hareket izleyebiliriz.

Dolar endeksindeki kayıplara paralel olarak değerli metallerde de yukarı yönlü hareketler izleniyor, altın yaklaşık $15 primle $1745 seviyelerinden işlem görürken ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde önemli bir gerileme olmaması altını baskılamaya devam edecektir. $1760 ve $1780 seviyesi alton için takip edilmesi gereken önemli direnç noktaları konumunda. Gümüş $26.40 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı ve %2’nin üzerinde primle işlem gününü sonlandırdı. Bugün açıklanan stok verisine göre ham petrol stokları 2.7 milyon beklentinin altında 2.4 milyon artarken benzin stokları ise 3.5 milyon azalma beklentisine karşılık 472 bin artmış durumda. Aktif vade ham petrol aşağı yönlü hareketine devam ediyor ve %0.30 kayıpla $64.65 seviyelerinden işlem görürken $64 seviyesi ilk destek noktası olarak öne çıkıyor. Aktif vade Brent petrol de %0.50’ye varan kayıpla $68 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı