Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde dış ticaret hacmi yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artarak, 39 milyar 10 milyon yuanı buldu. Urumçi Gümrük İdaresi’nden edinilen bilgiye göre, nisan ayında bölgedeki dış ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 30,6, mart ayına göre de yüzde 6 artarak 10 milyar 960 milyon yuana ulaştı.

Ayrıca Kazakistan, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin en büyük ticaret ortağı olmaya devam etti. Xinjiang’ın yılın ilk 4 ayında Kazakistan’a gerçekleştirdiği dış ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 yükselerek 22 milyar 400 milyon yuanı buldu. Söz konusu değer, Xinjiang’ın aynı dönemde gerçekleştirdiği toplam dış ticaret hacminin yüzde 57,4’üne tekabül ediyor.

Öte yandan, Xinjiang’daki işletmeler ile birçok RCEP üyesi ülke arasındaki dış ticarette de hızlı bir büyüme eğilimi görüldü. Bu bağlamda, Xinjiang ile Vietnam, Güney Kore, Tayland ve Japonya arasındaki dış ticaret hacmi sırasıyla yüzde 106,7, yüzde 196,5, yüzde 121,3 ve yüzde 45,6 artış gösterdi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı