Rapora ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Kültegin Ögel, "Türkiye artık bir geçiş veya köprü değil, kullanıcı ülke. Birçok ilde gençlerin metamfetamin zehri tuzağına düştüğünü görüyoruz."dedi.
Türkiye metamfetamine bağlı ölümlerde Avrupa'da ikinci sırada yer alıyor. Avrupa Uyuşturucu Raporu ile ortaya çıkan son tablo ise Prof. Dr. Kültegin Ögel tarafından değerlendiriliyor.
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre Prof. Dr. Ögel, sahadaki araştırma verilerinin AB İlaç Kurumu verileriyle örtüştüğünü belirtti.
Koronavirüs salgınının ilk dönemi olarak kabul edilen 2020 yılında uyuşturucu kullanımında düşüş yaşandığına ancak 2021 yılında artış eğrisinin devam ettiğine işaret eden Dr. Ögel, “Maalesef Türkiye artık bir geçiş veya köprü değil. . ama bir kullanıcı ülke. Birçok ilimizde gençlerin metamfetamin zehirinin tuzağına düştüğünü görüyoruz” dedi.
Türkiye'de eroin kullanımında artış olduğunu belirten Ögel, "Önümüzdeki dönemde sentetik afyon dediğimiz uyuşturucu formundaki zehir türevlerinin tüketiminde ciddi artışlar göreceğiz. Sentetik afyon bağımlılığı ve ABD'de ölüm oranları ciddi oranda artıyor. Bu ülkeden yayılma dalgaları olacak."
Başarılı operasyon, medya desteği ve uyarılar sonucunda bonsai tüketiminin azaldığını belirten Prof. Dr. Ögel, “Avrupa uyuşturucu raporuna göre Türkiye'de ölüm oranları düşüyor gibi görünse de maalesef ilk sıradayız. . uyuşturucuya bağlı genç ölümlerinde üç. Türkiye'de uyuşturucu kullanımında büyük bir değişim var. Bonsai belasının yerini, bağımlıların "meth" olarak tanımladığı metamfetamin aldı.
İstanbul, Adana ve Ankara'nın madde bağımlısı sayısının yüksek olduğu iller olduğunu vurgulayan Ögel, "İstanbul'un en kötü ilçe ve ilçeleri Esenyurt, Küçükçekmece, Sefaköy, Yenibosna, Pendik ve Tuzla olarak öne çıkıyor. Esenyurt, Türkiye'nin en sorunlu yerleşim bölgesi. İstanbul. "Şu anda en büyük sorun metamfetamin kullanımındaki patlama. Kristal toz halindeki bu zehir nörotoksiktir ve beyindeki dopamin ve serotonin nöronlarına zarar verir. Tüm bağımlılarda akıl hastalığı ve beyin fonksiyon bozukluğu görüyoruz."dedi.