NASA'nın Kepler teleskobu uzaya baktığında geriye de bakıyordu.
Güneş merkezli bir yörüngeye kilitlenen Kepler, Dünya'yı yavaşça takip edecek şekilde ayarlandı ve teleskopa evrenin benzersiz bir görünümünü verdi.
Bir milyar yıl önce, Güneş'ten 100 kat daha büyük bir yıldız olan sarı bir süperdevin kendi üzerine çöktüğünü ve daha sonra büyük bir patlamayla genişlerken bir şok dalgası ve enkaz yayarak geri döndüğünü biliyoruz.
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve bu ay Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimlerinde yayınlanan bir çalışmanın baş yazarı Patrick Armstrong, "Gördüğümüz ışık aslında o yıldızı bir milyar yıl önce terk etti" dedi. .
Bilim adamlarının o anda Kepler'in o yöne baktığı için şanslı olduklarını da ekliyor. Yıldızlar milyarlarca yıl yaşarken, çoğu zaman birkaç hafta içinde ölürler, gerçek patlama ve şok dalgası sadece birkaç gün içinde görünür hale gelir.
Kepler'den gelen çığır açan veriler, teleskopun dokuz yıllık operasyonun ardından yakıtı bittiğinde 2018'de hizmet dışı bırakılmasından üç yıl sonra geldi.
NASA'nın galaksimizdeki ötegezegenleri incelemeye yönelik ilk görevi olan Kepler, iki yıldızın yörüngesinde dönen gezegenler de dahil olmak üzere, çoğu önceden hayal edilmemiş düzenlemelerde var olan binlerce yıldız yörüngeli ötegezegeni tanımlayarak olağanüstü bir miras bırakıyor. . Kepler ayrıca su olması muhtemel veya Dünya boyutuna yakın gezegenler buldu.
Hassas fotometri
Bununla birlikte, Kepler'in herhangi bir süper gücü varsa, bu onun bir yıldızın parlaklığını yüzde birlik küçük bir kesre kadar ölçme yeteneğiydi - bir yıldızın parıltısındaki minik karartmayı takip etmesine izin vermek için hassas fotometri ile donatılmıştı. önünde bir gezegen.
Ve uzun süreler boyunca tek bir uzay parçasına bakmak, içte ve dışta parlayan süpernovalar gibi tarihsel olarak takip edilmesi zor fenomenler de dahil olmak üzere, diğer kozmik hazinelerden oluşan geniş bir hazinenin kilidini açmanın mutlu bonusunu sağladı.
Armstrong'un ANU'daki danışmanı ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Brad Tucker, 2013'ten beri Kepler'in ne gönderdiğini inceliyor.
Tucker, "Ortalama galaksinizde her 100 yılda bir bir yıldız patlıyor ve Kepler, on binlerce galaksiyi izleyerek güverteyi istiflememize izin verdi," dedi Tucker, teleskopun hala sunabileceği çok şey olduğundan emin olduğunu da sözlerine ekledi. Önümüzdeki aylarda bile yayınlanması muhtemel olan Kepler verilerine dayanan süpernova üzerine yeni araştırma.
"Kepler bize çok fazla veri veriyor ve benzersiz bir şekilde, bunları incelemek, analiz etmek ve incelemek uzun zaman alıyor. Dolayısıyla gelecekte bile Kepler'e geri döneceğimizi düşünüyorum."
Süpernova verileri, patlamanın ilk anlarından başlayarak, ömrünün sonunda bir yıldızın içinden geçen bir şok dalgasının ilerlemesini açıkça gösteren ilk verilerdir.
Kepler 2 araştırmasının bir parçası olarak, teleskop yaklaşık 80 gün boyunca tek bir gökyüzü parçası üzerinde eğitildi. Her 30 dakikada bir gördüklerinin fotoğrafını çekti. Buna karşılık, yer tabanlı bir teleskop sadece geceleri gözlemleyebilir.
Armstrong, "Yer tabanlı bir teleskopla bakmak ile Kepler arasındaki fark, bir slayt gösterisine bakmakla bir film izlemek arasındaki farktır" dedi. "Bu nedenle, gördüğümüz verilerin yüksek kalitesi konusunda gerçekten heyecanlıyız."
Armstrong ve ekibi, verileri birden fazla modeli test etmek için kullandı ve zaman içinde süpernova tarafından yayılan ışık miktarındaki değişimi ölçen "şok soğutma ışık eğrisi" üzerinde çalıştı.
El Cezire
(Çeviri Haber)