Kurulduğu dönemde 50’den fazla üyeyle yola çıkan Çin Komünist Partisi (ÇKP) şu an dünyanın en büyük siyasi partisi konumunda.

5 Haziran 2021 itibarıyla ÇKP’nin toplam üye sayısı 95 milyon 148 bini buldu. Bu da yaklaşık her 14 Çinliden birinin ÇKP üyesi olduğu anlamına geliyor.

ÇKP üyelerinin sayısı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949 yılına kıyasla yaklaşık 20 kat arttı.

 

Kadın üyeler toplam üyelerin yüzde 28,8’ini oluştururken, etnik azınlıklardan parti üyelerinin sayısı da toplamın yüzde 7,5’ine tekabül ediyor.

 

Çin Ulusal Yoksulluktan Kurtulma Ödül Töreni’nde madalya kazanan 10 kişiden 5’ini kadın parti üyeleri ve etnik azınlıklardan parti üyeleri oluşturuyordu.

ÇKP’nin kırsal kesimlere gönderdiği 255 bin çalışma ekibi ve bu bölgelerde faaliyet gösteren 3 milyondan fazla ÇKP yerel sekreteri de yoksulluğu azaltma mücadelesinin ön cephelerinde çaba harcıyor.

 

Ülke genelinde, devlet organlarında toplam 742 bin parti teşkilatı, kamu kurumlarında 933 bin parti teşkilatı, işletmelerde 1 milyon 513 bin parti teşkilatı ve sosyal birimlerde 162 bin parti teşkilatı bulunuyor. 

 

İşçiler ve köylüler, toplam parti üyelerinin yüzde 33,9’unu oluşturuyor.

Bunun yanında, 1 Kasım 2020 ila 5 Haziran 2021 arasında ÇKP’ye 4 milyon 739 bin kişi üye olurken, bu durum ÇKP’nin canlılığını koruduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Gençler, yeni üyeler arasında ezici çoğunluğu oluştururken, yeni üyelerden yaşı 35’in altında olanların sayısı 3 milyon 824 bin ile toplamın yüzde 80,7’sini oluşturdu.

Yeni parti üyelerinin katılımı, aynı zamanda Çinli gençlerin ÇKP’ye gösterdiği ilgi ve güveni de yansıtıyor.

Bununla birlikte, parti üyelerinin profili de giderek iyileşirken, yüksek okul ve üstünde eğitim seviyesine sahip üyelerin sayısı toplamın yarısını aştı.

Eğitim seviyesi yüksek üyelerin sayısındaki artış ÇKP’nin gelişmesine de katkıda bulunuyor.


Hibya Haber Ajansı