A1 Capital'in değerlendirmesine göre, Wall Street, İsrail ve Lübnan Hizbullah’ı arasındaki ateşkesin desteğiyle geçen hafta yeni zirvelere ulaştı. Değerlendirmede şu bilgiler aktarıldı:
"Bu arada, Avrupa borsaları tökezlemeye devam etti. Euro bölgesinin ekonomik görünümü sorunlu olmaya devam ediyor ve bu durum Avrupa Merkez Bankası'nı Aralık ayında faiz oranlarını tekrar düşürmeye itebilir. Bu olasılığa rağmen, özellikle Almanya'nın ekonomik mücadeleleri ve Fransa'daki siyasi kargaşa nedeniyle piyasa kırılganlığını sürdürüyor. Hükümet kınaması tehdidi ve gelecek yılın bütçesini geçirememe olasılığı gerginliği artırıyor.
"Amerika Birleşik Devletleri'nde GSYİH, Amerikan ekonomisinin sağlığını doğrulayan yüzde 2,8'lik sağlam bir çeyreklik büyüme kaydetti. PCE Çekirdek endeksi tarafından ölçülen enflasyon, beklentilerle uyumlu olarak Ekim ayında yüzde 2,8 olarak gerçekleşti, ancak Eylül ayında 0,1 puanlık hafif bir artış gösterdi. CPI (11 Aralık'ta bekleniyor) veya iş yaratma (NFP'nin 6 Aralık'ta bekleniyor) ile ilgili herhangi bir büyük sürpriz olmadığı sürece, FED'in 18 Aralık'taki bir sonraki toplantısı için temel senaryo, temel oranlarda 25 baz puanlık bir indirim olmaya devam ediyor. Bu hafta bu kararı etkileyebilecek iki önemli olay var: Fed başkanının Çarşamba günü yapacağı konuşma ve Cuma günü Kasım ayına ait ABD istihdam verilerinin açıklanması.
"Avrupa'da Kasım ayı enflasyon rakamları beklentilerle uyumluydu ancak ECB'nin on gün içinde önemli bir faiz indirimi düşünmesi için hala çok yüksekti. Euro bölgesinin de muhtemelen 25 baz puanlık mütevazı bir gevşemeyle kendini sınırlaması bekleniyor.
"İsrail ile Hizbullah arasında ilan edilen ateşkes geçen hafta petrol fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulundu. Jeopolitik gerginlik azaldıkça, risk priminin bir kısmı aşındı ve yatırımcılar başlangıçta bu hafta sonu için planlanan ancak şimdi 5 Aralık'a ertelenen OPEC+ toplantısı öncesinde bekle ve gör tutumu benimsemeye yöneldi. Bu toplantı, mevcut düşük fiyatlar göz önüne alındığında muhtemelen üretim artışının ertelenmesine yol açabilir. Brent ham petrolü varil başına yaklaşık 72 ABD dolarından işlem görürken, ABD WTI 68,90 ABD dolarından işlem görüyor.
"Temel metal fiyatları geçen hafta nispeten istikrarlı kaldı, Londra'da 3130 ABD dolara tırmanan çinko hariç. Ayrıca, büyük ölçüde ABD ithalatlarına tarifeleri sıkılaştırmak isteyen Trump yönetimi altındaki ABD ticaret politikasını çevreleyen belirsizlikler
nedeniyle endüstriyel metaller yelpazesinde de yükseliş baskısı hissediliyor. Altın ise dolardaki artışın cezası olarak geriledi.
"Yurtiçinde ise Büyüme verisinde Sıkı para politikası uygulamalarının üretim üzerindeki etkilerinin belirginleştiği gördük ki Ekonominin ivmesine ilişkin daha net bir tablo sunan, takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yüzde 0,1’den -yüzde 0,2’ye revize edilmesi ve üçüncü çeyrekte de -yüzde 0,2 daralmaile 2018’ten bu yana ilk kez teknik resesyona girmiş oldu. Sanayi sektörü hem art arda iki çeyrek daralma kaydederken, yıllık bazda yüzde 2,2 daralarak son 7 çeyreğin en zayıf performansını sergiledi.
"Bu hafta da gündemimiz Kasım enflasyon verisi beklentimiz aylık yüzde 1,91 ve yıllık da yüzde 46,6. Yılsonu içinse 44,5’lik beklentimizi korumaktayız. Bu da bize Aralık ayında TCMB’den 250 baz puanlık indirim yapacak tahminimizi korumamıza neden oluyor.
"Diğer taraftan İstanbul Ticaret Odası (İTO) kasım ayı verilerine göre bir önceki aya göre kentte perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 3,07, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 2,68 arttı. Kasımda perakende fiyatlarda bir önceki aya göre, giyim harcamalarında yüzde 5,65, konut harcamalarında yüzde 5,25, gıda harcamalarında yüzde 3,28 artış olurken, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,81 azalma görüldü. Bakalım yarın açıklanacak TÜFE ne gelecek. Bugün ise 7 aydır daralma bölgesinde olan PMI imalat endeksimize odaklanacağız. PMI toparlanmadan sanayii de toparlanmaz."
Hibya Haber Ajansı