Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile yaptığı telefon görüşmesinde, Çin’in NATO ve AB’nin Rusya ile diyalogu yeniden başlatmasına destek verdiğini belirtti.

Çin’in gerginliğin yumuşatılmasına yardımcı olan ve sorunun siyasi çözüme bağlanmasını sağlayan bütün çabaları desteklediğine dikkat çeken Wang, Avrupa’nın güvenliği konusunda çeşitli ülkelerin meşru kaygılarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Wang, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemesi durumunda Rusya’nın meşru güvenlik taleplerinin uygun bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Wang, dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa’nın güvenlik mekanizmanın oluşturulması ve Avrupa’daki kalıcı güvenlik sağlanması için Çin’in NATO ve AB’nin Rusya ile diyalogu yeniden başlatmasına destek verdiğini belirtti.

Wang, Çin’in sorunun yaptırım yöntemiyle çözülmesine, özellikle uluslararası hukukun dayanağı olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıktığını hatırlattı.

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi olarak Çin’in öteden beri uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirdiğini yineleyen Wang, BMGK’nin alacağı kararların yeni zıtlaşma ve çatışmaları kışkırtma yerine şu an ki krizin siyasi yollarla çözülmesine yardımcı olması gerektiği görüşünde olduklarını dile getirdi.

Wang, Çin’in barışın aranması ve gerçekleştirilmesi için yapıcı rolü oynamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı