Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu akşam video konferans yoluyla Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü.

Xi Jinping görüşmede yaptığı konuşmada, 8 yıl önce AB merkezini ziyaret ederken Çin ve Avrupa’nın Avrasya kıtasında bir dostluk ve işbirliği köprüsü inşa edip, dünyada daha büyük etkisi olan Çin-Avrupa kapsamlı ve stratejik ortaklığını geliştirmesini önerdiğini hatırlattı. Xi, Çin’in bu iradesinin değişmediğini ve bu önerinin bugünlerde daha büyük önem taşıdığını vurguladı.

COVID-19 salgını ciddiyetini korurken ve dünya ekonomisi toparlanmaya çalışırken, Ukrayna krizi dünyayı sarstı. Bu konuya değinen Xi Jinping, dünyanın önemli güçleri, piyasaları ve medeniyetlerinden olan Çin ve Avrupa’nın, ikili ilişkiler, dünyanın barışı ve kalkınmasını ilgilendiren konularda temasları artırıp yapıcı rol oynaması ve kargaşa içindeki dünyada istikrar sağlamaları gerektiğini dile getirdi.

Xi, “Geçen yıldan beri, Çin-Avrupa ilişkilerinin meydan okumalarla yüzleşmesine rağmen yeni ilerlemeler kaydedildi, ikili işbirliğinde sonuçlar elde edildi. Gerçekler, Çin ve Avrupa’nın geniş kapsamlı ortak çıkarlara sahip olduğunu ve aralarında derin işbirliği temeli söz konusu olduğunu gösteriyor. Sadece işbirliği ve eşgüdümle sorunlar çözülebilir, meydan okumaların üstesinden gelinebilir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in Avrupa politikasının değişmediğini söyleyerek, Avrupa’nın da bağımsız Çin politikasını izleyerek, Çin’le birlikte ikili ilişkileri ilerletmesini temenni ettiklerini kaydetti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı