Çin Ulusal Ormancılık ve Otlak İdaresi, Çin timsahının popülasyonunun, yapay üremeyle yıllarca süren korumanın ardından etkili bir şekilde arttığını duyurdu. Yangtze Timsahı olarak da bilinen Çin timsahı, Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kritik derecede tehlike altında olarak sınıflandırılıyor. Çin timsahları bir zamanlar Yangtze ve Sarı Nehir havzalarında geniş bir alana yayılmıştı, ancak iklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin etkisi nedeniyle neslinin tükenmesinin eşiğine gelmişti.
2003 yılında yapılan bir araştırma, timsahların sayısının 100’ün altına düştüğünü gösterince Çin, koruma amacıyla 15 vahşi hayvan ve bitki arasına Çinli timsahları da dahil etti ve doğu Anhui Eyaletinde ülkenin en büyük Çin timsahı ulusal doğa koruma alanını kurdu. Merkezde, vahşi nüfusu artırmanın yanı sıra türlerin yapay beslenmesi, yumurtlaması, yumurtadan çıkması ve kışlaması gibi konularda destek veriyor. Merkezde Çin timsahının yapay olarak üremesi de sağlanıyor. Bu kapsamda doğaya bırakılan 1000 Çin timsahı yumurtası kuluçka süresini bitirmek üzere.
Kabuklarını kıran timsah yavruları, merkezde gözetim altında tutuluyor. Anhui Yangtze Timsah Ulusal Doğa Koruma Alanı Müdür Yardımcısı Sun Siqing, “Şu anda, vahşi doğada yaşayan 200’den fazla Çinli timsah var, yani türlerin yok olma eğilimini durdurduk. Nüfusunu genişletiyor ve vahşi doğada türleri gençleştiriyoruz. Şu anda rezervde yapay olarak yetiştirilmiş 15 binden fazla Çin timsahımız var. Bu sayı, vahşi doğaya saldıklarımızı ve diğer evcil hayvanat bahçeleri ve üreme üslerindeki nüfusu içermiyor. Toplam nüfusun 20 bini aşması bekleniyor” dedi.
Personel, timsahları boyutlarına göre besliyor
“Çin timsahlarını ne sıklıkta beslediğimiz esas olarak boyutlarına bağlı. Genellikle 1,2 ila 1,3 metrelik olanları üç günde bir besliyoruz. Yem miktarı, timsahın yüzde 6’sına eşit olan ilgili bilimsel araştırmalara dayanıyor” diyen Anhui Yangtze Timsah Ulusal Doğa Koruma Alanı'nın Hayvan Yönetimi Bölümü Başkanı Xia Tongsheng, Çinli timsahların dişleriyle çiğneyemediklerini, tüm yiyeceği tek parça halinde yuttuklarını ve yediklerini sindirmek için mide suyunu kullandıklarını söyledi.
Çin timsahının tatlı su balıklarıyla beslenen bir etobur. Ayrıca salyangoz, midye, böcek ve kuş da yiyorlar. Amerika ve Afrika'daki timsahlarla karşılaştırıldığında oldukça uysallar, bugüne kadar insanlara veya hayvanlara saldırdığına dair hiçbir kayıt yok.
Anhui Çin Timsah Ulusal Doğa Koruma Alanı tarafından yayınlanan en son verilere göre, şu anda 1.040 yapay olarak yetiştirilmiş Çin timsahı rezerv tarafından vahşi doğaya bırakıldı. Serbest bırakılan sürüngenler, 279’u doğal olarak kuluçkalanan 428 yumurtayı vahşi doğada bıraktı.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı